Το είδος που χορεύει: πώς το να κινούμαστε μαζί στον ρυθμό μας κάνει ανθρώπους

Ξανά και ξανά, οι ερευνητές ανακαλύπτουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η σωματική κίνηση όχι μόνο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αλλά και στη σημερινή κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη των υγιών ατόμων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Βενεζουελάνοι χορεύουν σάλσα καζίνο προσπαθώντας να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, στο Καράκας της Βενεζουέλας, στις 27 Νοεμβρίου 2022. [Miguel ZAMBRANO/AFP]

Ο χορός είναι ένα πανανθρώπινο αγαθό, αλλά γιατί; Είναι παρών σε παλιούς και νέους ανθρώπινους πολιτισμούς, είναι κεντρικός σε εκείνους με τη μεγαλύτερη συνεχή ιστορία, είναι εμφανής στην πιο πρώιμη εικαστική τέχνη σε τοίχους βράχων από τη Γαλλία έως τη Νότια Αφρική και την Αμερική, και είναι ενσωματωμένος στο DNA κάθε βρέφους που επινοεί κινήσεις ως χαρούμενη απάντηση στο ρυθμό και το τραγούδι, πολύ πριν μπορέσει να περπατήσει, να μιλήσει ή να σκεφτεί τον εαυτό του ως «εγώ». Ο χορός παραμένει μια ζωτική, γενεσιουργός πρακτική σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα· στις αστικές γειτονιές, στις σκηνές συναυλιών, ως μέρος θεραπευτικών τελετουργιών και σε πολιτικές επαναστάσεις. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν χριστιανοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί άποικοι σε έξι ηπείρους επί 500 χρόνια για να εξαλείψουν τις ιθαγενείς χορευτικές παραδόσεις και να περιθωριοποιήσουν τον χορό στις δικές τους κοινωνίες, ο χορός συνεχίζεται όπου κι αν κατοικούν οι άνθρωποι. Οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι χορεύουν πρέπει να εξηγήσει την πανταχού παρουσία και την επιμονή του χορού. Κάθε απάντηση θα αμφισβητήσει τις δυτικές αντιλήψεις για τον άνθρωπο που προτάσσουν το μυαλό έναντι του σώματος ως έδρα της δράσης και της ταυτότητας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.