Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
anoigma_telloglou.jpg
Dirk Brömmel, Godesburg, 2004, Lamda C-Print.

Ο άγνωστος πόλεμος των εφοπλιστών με την ΕΕ

Μια Δανέζα επίτροπος ενάντια στους πλουσιότερους ανθρώπους της ελληνικής οικονομίας. Και στη μέση μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ήθελε να τους φορολογήσει, χωρίς όμως να τους χάσει από φορολογούμενους. Οι Έλληνες εφοπλιστές, που εκπροσωπούν το 1/5 του ευρωπαϊκού εμπορικού στόλου, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργαρίτας Βεστάνγκερ, για τα φορολογικά τους προνόμια.
Dirk Brömmel, Godesburg, 2004, Lamda C-Print.

Η αντιπαράθεση της ελληνικής ναυτιλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε πολύ πιο πολύπλοκη μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το κόμμα της αριστεράς, όσο ήταν στην αντιπολίτευση πίστευε και διακήρυσσε ότι οι εφοπλιστές φορολογούνται λίγο. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα ακολουθεί την πεπατημένη της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκείνη, όμως, είχε σαφές σχέδιο “άμυνας” απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ακόμα να ξέρει τι θέλει.

ΕΕ εναντίον πλούσιων Ελλήνων

Η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ για τη φορολογία των εφοπλιστών ξεκίνησε από την «βαθιά διαδεδομένη αντίληψη στους κόλπους των δανειστών μας ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν για την κρίση», λέει στο inside story αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ήταν τέλος Αυγούστου του 2012 όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Βερολίνο προκειμένου να δείξει ένα νέο πρόσωπο στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, μετά τα χρόνια στην αντιπολίτευση που απέρριπτε μετωπικά το μνημόνιο. Ένα από τα κύρια θέματα που έθεσε η Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν το «τι θα γίνει με τους φόρους που δεν πληρώνουν οι πλουσιότεροι Ελληνες» για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ειδικότερα, η Μέρκελ ήθελε να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη