Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
efoplistes_anoigma_3.jpg
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Ελληνικός εφοπλισμός: Η ώρα της αλήθειας

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είναι αυτές τις μέρες στην Αθήνα, δεν μπορούσε να κρύψει την απορία του: «Εγώ, ο χριστιανοδημοκράτης συντηρητικός, εξεπλάγην γιατί άκουγα επί ώρες τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιχειρηματολογεί κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα, εις βάρος των φτωχότερων».
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Αυτά έγιναν πριν από έναν χρόνο, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά είχαν και συνέχεια. Τον Ιανουάριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει ένα έγγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, με τυπικό παραλήπτη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Το έγγραφο της Επιτροπής έχει ως θέμα τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση υπέρ του ναυτιλιακού τομέα και τίτλο «Κρατική ενίσχυση SA 33828 (2012/E,2011/CP) - Καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται από τον νόμο αριθμό 27 της 19ης Απριλίου 1975, όπως τροποποιήθηκε».

Διαβάζοντας κανείς τις ημερομηνίες στον τίτλο του εγγράφου αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ανοίξει τουλάχιστον από το 2011. Πράγματι, στις 4 Νοεμβρίου του 2011, αμέσως μετά το PSI και ταυτόχρονα με την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η Επιτροπή ζητά πληροφορίες από την Ελλάδα σχετικά με τα «πιθανά μέτρα που εφαρμόζει υπέρ του ναυτιλιακού τομέα ίσως στο πλαίσιο του νόμου 27 της 19ης Απριλίου 1975, περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξιν της εμπορικής ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων (εφεξής ν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη