Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
sn.jpg

Edward Snowden: μεσσίας της ελευθερίας ή στυγνός προδότης;

Με αφορμή την ταινία του Όλιβερ Στόουν που βγαίνει αυτή τη βδομάδα στις αίθουσες, η κινηματογραφική ζωή του πρώην υπαλλήλου της NSA, άγνωστες πτυχές της δραστηριότητάς του και οι σημαντικότερες αποκαλύψεις του, που άλλαξαν οριστικά και αμετάβλητα τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά μας δεδομένα.

Την 1η Ιουλίου του 2013 το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ετοιμάζεται να απογειωθεί από τη Μόσχα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF). Όπως φημολογείται, στο προεδρικό αεροσκάφος επιβαίνει και ένας Αμερικανός πολίτης, που όχι μόνο δεν είχε φτάσει στη Μόσχα με την αποστολή της Βολιβίας, αλλά θεωρείται καταζητούμενος από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πλέον συζητημένος άνθρωπος στον πλανήτη εκείνες τις μέρες. Τις φήμες έχει υποδαυλίσει ο ίδιος ο Μοράλες λίγες ώρες νωρίτερα, όταν δήλωνε στο κρεμλινικό Russia Today ότι δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει άσυλο στον Σνόουντεν.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιέζουν έντονα τις ρωσικές αρχές να μην επιτρέψουν την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους. Οι Ρώσοι όμως αρνούνται και το Falcon τροχοδρομεί. Οι Αμερικανοί διώκτες του Σνόουντεν δεν το βάζουν κάτω. Επικοινωνούν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να εμποδίσουν νέα απογείωση του αεροσκάφους έπειτα από στάση για πιθανό ανεφοδιασμό. Οι Ευρωπαίοι, όπως αποδεικνύεται, υποκύπτουν στις πιέσεις, αρνούμενοι όχι μόνο την προσγείωση του Falcon, αλλά ακόμη και τη διέλευσή του από τον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη