Το ενδεχόμενο αποτυχίας του EastMed

Τα ελληνικά μίντια επιφύλαξαν διθυραμβική υποδοχή στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Υπάρχουν, ωστόσο, επιχειρήματα που δείχνουν ότι η κατασκευή και λειτουργία του δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Τελετή υπογραφής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, 02/01/2020. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Στις 2 Ιανουαρίου το κλίμα στο Ζάππειο ήταν πανηγυρικό. Παρουσία των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών –Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Λακκοτρύπης και Γιουβάλ Στάινιτς– υπέγραψαν τη Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό East Mediterranean Pipeline, γνωστό ως EastMed, ο οποίος σχεδιάζεται με σκοπό να μεταφέρει αποθέματα φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και τη γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε εκείνο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικό ορόσημο», καθώς «επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμπλήρωσε ότι η συμφωνία προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.