Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cover-ee.jpg

e-Residency Estonia

Η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης έχει καταφέρει να μεταφέρει online το 99% των δραστηριοτήτων των πολιτών της. Καλεί –κυρίως startup– επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο να δηλώσουν ως «ψηφιακή τους έδρα» τη μικρή χώρα της Βαλτικής. Οι Έλληνες που έγιναν e-residents μιλούν για την εμπειρία τους.

Σήμερα, κάθε Εσθονός μπορεί να έχει στο smartphone του την ηλεκτρονική του ταυτότητα, το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, τη φορολογική του δήλωση, το ιατρικό του ιστορικό, τις σχολικές αποδόσεις των παιδιών του και πολλές άλλες πληροφορίες, ενώ στις εκλογές μπορεί να ψηφίσει μέσω του κινητού του, από όπου κι αν βρίσκεται. Στην Εσθονία μόνο ο γάμος, το διαζύγιο και η αγοραπωλησία σπιτιού δεν γίνονται ψηφιακά. Προς το παρόν.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Η χώρα όπου τα παιδιά μαθαίνουν κώδικα από την Α’ Δημοτικού δίνει τη δυνατότητα να γίνεις ψηφιακός πολίτης της κάνοντας μία αίτηση και πληρώνοντας 100 ευρώ. 22.000 άνθρωποι από 140 χώρες έχουν μπει στο πρόγραμμα και σε αυτή τη λίστα η Ελλάδα είναι στην 20η θέση. Ένας e-resident λαμβάνει μια ψηφιακή ταυτότητα με την οποία μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρεία και να τη διαχειριστεί ηλεκτρονικά από οπουδήποτε στον κόσμο, να έχει πρόσβαση σε οικονομική τεχνογνωσία και διεθνείς παρόχους πληρωμών και να ξέρει ακριβώς τι φορολόγηση τον περιμένει. Όραμα της μικρής χώρας που έχει επενδύσει το μέλλον της στην πληροφορία, είναι να χτίσει μια κοινωνία με 10 εκατομμύρια ψηφιακούς e-Estonians μέχρι το 2025.

Σίλικον Βάλεϊ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη