Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
coverm.jpg
Μουσουλμάνος διαδηλώνει ενάντια στην τρομοκρατία στη Ρώμη. [Gabriel Bouys/AFP]

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μουσουλμάνος στην Ευρώπη σήμερα;

Η έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των μουσουλμάνων που την κατοικούν. Αμηχανία στις κοινωνικές σχέσεις, καχυποψία ακόμα και από το στενό περιβάλλον και στη χειρότερη περίπτωση πράξεις ρατσισμού από συμπολίτες τους, είναι μερικές από τις αλλαγές στις οποίες είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν.
Μουσουλμάνος διαδηλώνει ενάντια στην τρομοκρατία στη Ρώμη. [Gabriel Bouys/AFP]

Ήδη από το 1981 ο καθηγητής του Κολούμπια Edward Said, που είχε ασχοληθεί επισταμένως με την κατασκευή της εικόνας των μουσουλμάνων στο δυτικό φαντασιακό, σημείωνε στο βιβλίο Covering Islam ότι «αποτελεί ελάχιστη μόνο υπερβολή να πούμε πως οι μουσουλμάνοι και οι Άραβες καλύπτονται, συζητούνται, εκλαμβάνονται είτε ως προμηθευτές πετρελαίου είτε ως δυνάμει τρομοκράτες».

Πράγματι, μολονότι οι μουσουλμάνοι πολίτες αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνολικού πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών, το ζήτημα της δυνατότητας ύπαρξης ενός Ισλάμ εντός της Ευρώπης καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο δημόσιο διάλογο. Μαζί, εντείνεται και το ενδιαφέρον γύρω από τις επί ευρωπαϊκού εδάφους μουσουλμανικές κοινότητες αλλά και το άγχος των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτές.

Image
3.png
Η γειτονιά του Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες, όπου μεγάλωσαν κάποιοι από τους τρομοκράτες της επίθεσης του 2015 στο Παρίσι.

Νεαροί, μουσουλμάνοι, ανήσυχοι

Η Ιμάν Ασκάρι μου γνέφει χαιρετώντας με από την οθόνη του υπολογιστή. Η 23χρονη Ιμάν ζει στο Πουατιέ, μια μικρή πόλη στο κέντρο της Γαλλίας, που τυγχάνει και γενέτειρα του Γάλλου στοχαστή Μισέλ Φουκώ. Είναι φοιτήτρια Νομικής, στο πέμπτο έτος. Αν και οι γονείς της γεννήθηκαν σε χώρες της βόρειας Αφρικής –στην Αλγερία η μητέρα, στο Μαρόκο ο πατέρας– ζουν στη Γαλλία για περισσότερα από 40 χρόνια, από το 1975. Εκεί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη