Δραπετσώνα: Μια νέα ζωή στη θάλασσα

«Στη Δραπετσώνα η ζωή είναι κατάρα», έγραψε πριν μερικά χρόνια ένας Πειραιώτης συγγραφέας. Επί δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον δεσμό τους με έναν τόπο που κάποτε ήταν πηγή δυστυχίας. Το κλειδί μπορεί να είναι το πείραμα που γίνεται από φέτος στην περιοχή «Λιπάσματα».
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'

Τη Δραπετσώνα οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε από ένα τραγούδι, έναν αργόσυρτο βαρύ λυγμό του Γρηγόρη Μπιθικώτση ή καλύτερα μια μελαγχολική ελεγεία στη φτώχεια, που καθρέφτιζε με ατόφιο λαϊκό ρομαντισμό τη δύσκολη πραγματικότητα στο εσωτερικό της απέραντης παραγκούπολης που απλωνόταν κάτω από τα δηλητηριώδη φουγάρα των βιομηχανιών.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Οι κάτοικοι της Δραπετσώνας βρίσκονταν πάντα μπροστά στο δίλημμα εργασία ή ζωή. Η βαριά βιομηχανική δραστηριότητα εξασφάλιζε την απασχόλησή τους, επιβάρυνε όμως ταυτόχρονα δραματικά την υγεία τους. Τσιμέντα, λιπάσματα, ναυπηγεία, πετρέλαια, γέμιζαν με σκόνη τους πνεύμονες των εργατών και έκαναν κόκκινη τη θάλασσα. Μετά το κλείσιμο των περισσότερων εργοστασίων, η πόλη ταλαντεύτηκε αμφίθυμη ανάμεσα στη νοσταλγία για μια εποχή απλή, με δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς και εργασία για όλους και την ανακούφιση για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σήμερα η παλιά λιμενική ζώνη του ΟΛΠ έχει περάσει στον έλεγχο του δήμου, που σκοπεύει να δώσει για πρώτη φορά στους κατοίκους τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία σχέση με τη θάλασσα. Η πόλη αναζητά τη νέα της ταυτότητα και το φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017» φαίνεται να της ταιριάζει: είναι κι αυτό απλό, σαν το μέρος που το φιλοξενεί.

Αυτή ήταν η ιδεώδης μελοποίηση μιας βασανιστικής ζωής, που παρέπαιε αγχωμένα ανάμεσα στην ανάγκη της για εργασία και την ανάγκη για αέρα. «Στη Δραπετσώνα η ζωή είναι κατάρα», επιβεβαιώνει ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο βιβλίο του «εκ Πειραιώς».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.