Φρένο στην επιθετική φαρμακοβιομηχανία

Το σκάνδαλο Novartis, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν φωτίζει το πώς γίνονται οι πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας και διεθνώς. Η φαρμακοβιομηχανία είναι ο πιο επιθετικός κλάδος στην προώθηση των προϊόντων του· όχι πάντα αδικαιολόγητα, καθώς τα έξοδα ανάπτυξης των φαρμάκων είναι τεράστια. Και οι χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Οι άνδρες που πωλούν φάρμακα –όπως πολλοί άνδρες σε πολλούς κλάδους– έχουν ένα ελάττωμα: τους αρέσει να «κοκορεύονται» για τα κατορθώματά τους. Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας επιχειρηματίας της φαρμακοβιομηχανίας μου είπε κάτι παρόμοιο, κάπως ταπεινά και όχι χωρίς αυτοσαρκασμό. «Κάποτε είχα μία φίλη στο ΙΚΑ του Μοσχάτου. Ήμασταν ζευγάρι. Ο ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής για την οποία δούλευα ως φοιτητής μου έδινε ένα χιλιάρικο το μήνα για να της το δίνω να συνταγογραφεί φάρμακά του. Αυτή συνταγογραφούσε έτσι κι αλλιώς. Κρατούσα το χιλιάρικο για τον εαυτό μου».

Οι άνδρες που στέκονται στο φουαγιέ του 2ου συνεδρίου «για το δίκαιο και τη δεοντολογία του φαρμάκου» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) την περασμένη Πέμπτη 8 Μαρτίου, μιλούν κι εκείνοι για παλιότερες εποχές του κλάδου. Για τους γιατρούς που πληρώνονταν για κλινικές μελέτες χωρίς να τις κάνουν –«έχω τιμολογήσει πολλούς», λέει ο ένας– και ιστορίες από άρθρα «επιστημονικού» περιεχομένου που έγραφε ο γιατρός κάποιας εταιρείας (η εταιρεία έβαζε γιατρούς να τα υπογράφουν και στη συνέχεια τους πλήρωνε για τα πνευματικά δικαιώματα των …άρθρων τους).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.