Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Βίντεο:
cewelcommon2.jpg
Στη δομή φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας Welcommon.

Στον αέρα οι δομές της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν αναλαμβάνει συνήθως «επιχειρησιακή» δράση σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα το κάνει εκτάκτως από το 2015, με δομές φιλοξενίας και οικονομική ενίσχυση στους πρόσφυγες, λόγω της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα όμως ετοιμάζεται να αποχωρήσει, δίχως να έχει προβλεφθεί η επόμενη ημέρα αναπλήρωσης του κενού της.
Στη δομή φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας Welcommon.

H Μπιμπίς κατάγεται από το Κογκό. Εγκατέλειψε τη χώρα της διότι ο άνδρας της καταδιωκόταν για πολιτικούς λόγους. Υστέρα από ένα οδυνηρό ταξίδι, για το οποίο δυσκολεύεται ακόμη και να μιλήσει, έφτασε στην Ελλάδα με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Στην Αθήνα, στη δομή όπου φιλοξενείται, έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας προτού σταθεί στα πόδια της.

Η ιστορία της είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες που έχουμε συνηθίσει να ακούμε τον τελευταίο καιρό.

Την Μπιμπίς τη συναντήσαμε στο Welcommon, μία από τις δομές-πρότυπα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα με τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε αυτήν φιλοξενούνται πρόσφυγες με ειδικά προβλήματα: ασυνόδευτα ανήλικα, έγκυες γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή ψυχολογικά προβλήματα, καρκινοπαθείς. Οι δομές σαν το Welcommon κινδυνεύουν τώρα με κλείσιμο, αφού η Υπάτη Αρμοστεία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη χώρα.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1952. Συνεργάζεται με τις κρατικές και τοπικές αρχές, με MKO και άλλους φορείς, με στόχο την παροχή προστασίας και βοήθειας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα.

Πριν από το 2015, η δράση της YΑ στην Ελλάδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη