Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
ceseaikaiaimg_0540.jpg

Δημόσια τέχνη στην Ικαρία

Μία Ελληνο-αρμένισσα αρχιτέκτονας-σκηνογράφος μαζί με έναν κοινωνιολόγο δημιουργούν αυτή τη στιγμή ένα «δίκτυο σχοινιών» στην Ικαρία, που θα συνδέσει την ξηρά με τη θάλασσα και προσκαλούν τους κατοίκους να «πάρουν το σχοινί στα χέρια τους».

Τους ένωσε η αγάπη τους για το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, τη σκηνογραφία, τη γλυπτική και πάνω από όλα τον άνθρωπο. Με αυτά τα κίνητρα και με ένα πλούσιο βιογραφικό, η Ελληνo-αρμένισσα αρχιτέκτονας και σκηνογράφος Μαντλέν Ανηψητάκη και ο κοινωνιολόγος Σιμόν Ριντλέρ ίδρυσαν την Collectif MASI, ως ένα πεδίο πολεοδομικής σκηνογραφίας, γλυπτικής, διαδραστικών παρεμβάσεων, εικαστικής παρατήρησης και κοινωνιολογικής έρευνας.

Image
madlenanipsitaki-madlen-anipsitaki-400x500.jpg
Η Μαντλέν Ανηψητάκη. [Vangelis Michelidakis]

Το πρώτο project τους είναι το «Δίκτυο σχοινιών στον πολεοδομικό ιστό». Πρόκειται για μια ευφάνταστη και γοητευτική διαδικασία, μέσα από την όποια περαστικοί και κάτοικοι επικοινωνούν, ανακαλύπτουν από την αρχή έναν χώρο, τον μετασχηματίζουν και τον κάνουν δικό τους.

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως πεταμένα αντικείμενα και σχοινιά, δημιουργούν έναν ιστό που ενώνει κοινόχρηστους χώρους και επιχειρεί έναν διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Το πρότζεκτ αυτό έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και παρουσιάζεται-εξελίσσεται αυτές τις ημέρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα – συγκεκριμένα στην Ικαρία. Με αυτήν την αφορμή μίλησα με την Μαντλέν Ανηψητάκη, ένα κορίτσι που μοιάζει να έρχεται από το μέλλον. Μοιράστηκε μαζί μας τις μοναδικές εμπειρίες της από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη