Οι δημοπρασίες ενέργειας, οι δανειστές και ο λιγνίτης

Οι δημοπρασίες ενέργειας μπήκαν στο λεξιλόγιο της κρίσης το 2015 και έκτοτε βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, που πιέζουν για όλο και βαθύτερη ένταξή τους στην ενεργειακή αγορά της χώρας. Γιατί είναι τόσο σημαντικές για τους δανειστές, ποιο σκοπό εξυπηρετούν και γιατί δεν τις θέλει η ΔΕΗ;
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Η λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου. [Tilemahos Efthimiadis/flickr.com]

Το αρκτικόλεξο ΝΟΜΕ, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δημοπρασίες ενέργειας που γίνονται στη χώρα μας εδώ και έναν χρόνο, προέρχεται από το γαλλικό Nouvelle Organisation du Marché de l'Électricité, δηλαδή Νέα Οργάνωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, αν κάποιος προμηθευτής ήθελε να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα –είτε για να την πουλήσει μέσα στη χώρα, είτε έξω– το έκανε στη χονδρική αγορά. Γιατί λοιπόν χρειάστηκε ένας επιπλέον τρόπος αγοράς ρεύματος;

Παρακάτω επιχειρούμε να λύσουμε τις βασικές απορίες για τις ΝΟΜΕ, με απλά λόγια.

Πριν τις ΝΟΜΕ

Σχεδόν από την αρχή της κρίσης, η τρόϊκα (που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μετονομάστηκε σε «θεσμοί») είχε αρχίσει να πιέζει προκειμένου να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Σκοπός ήταν και είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η συγκράτηση, ή ακόμα καλύτερα η πτώση των τιμών και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίζει χαμηλό ανταγωνισμό και πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων παικτών της αγοράς, εξαιτίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χαμηλού κόστους που διαθέτει (τις λιγνιτικές και τα υδροηλεκτρικά). Όπως λειτουργούσε το ελληνικό μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς (mandatory pool), το ποσό με το οποίο προμηθεύονταν ηλεκτρική ενέργεια οι εταιρείες, δηλαδή η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), ήταν ψηλότερο από το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.