Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Tags:
Επιμέλεια:
kaber.jpg

Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος

Στην Ύδρα αναβίωσε μια ιστορική πτήση του θρυλικού αεροπόρου θυμίζοντας γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο «τρελοκαμπέρο» για όσους περιφρονούν τον κίνδυνο.

Τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, μια ξεχωριστή πτήση προσθαλασσώθηκε στο Μανδράκι της Ύδρας. Ένα υπερελαφρύ υδροπλάνο τύπου Zenair CH701 της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου είχε ξεκινήσει από τον όρμο του Παλαιού Φαλήρου αναβιώνοντας την πτήση που είχε κάνει στις 24 Ιουνίου 1912 με Farman διπλάνο MF7 Longhorn ο υπολοχαγός Πυροβολικού Δημήτριος Καμπέρος, ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός αεροπόρος και θρύλος των αιθέρων (μάλιστα, κατά την επιστροφή του από την Ύδρα, την 25 Ιουνίου 1912, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου με 110 χλμ./ώρα καλύπτοντας τη διαδρομή 37,5 ναυτικών μιλίων έως το Φάληρο σε 38 λεπτά).

Image
5311872682800052047_n.jpeg

Αυτό το ταξίδι στον χρόνο που πραγματοποίησε μετά από 109 χρόνια ο πιλότος Κωνσταντίνος Ρωσσίδης έγινε χάρη στη συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου και του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας προκειμένου να τιμηθεί το ιερό τέρας της Αεροπορίας.

Ένας παράτολμος Ίκαρος

«Ο Δημήτριος Καμπέρος υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος· θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Η μόνη του “τρέλα” ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες. Με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε τα ρεκόρ της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη