Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ce3jail.jpg

Μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή, στη φυλακή

Μπορούν μέσα από τα κελιά της φυλακής να ξεπηδήσουν κείμενα λογοτεχνίας και ποίησης άξια να εκδοθούν; Και βέβαια, απάντησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας, όταν ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια να κάνουν μαθήματα Δημιουργικής Γραφής σε φυλακισμένους. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο, ακόμα και για τους ίδιους.

«Θα ήθελα να ήταν Χριστούγεννα του 1965. Μόλις 5 χρονών, όταν ακόμη πίστευα στον Άη Βασίλη. Στο σπίτι ήταν όλα γιορτινά, το δέντρο στολισμένο. Όμως είναι 2016, δεύτερη φορά φυλακή. Νοσταλγώ τα παιδικά μου χρόνια, τότε που όλα ήταν αλλιώς. Τώρα που μεγάλωσα όλα είναι διαφορετικά. Μπήκαν τα θέλω, τα όχι, ο πλούτος, τα αγαθά. Όταν δουλεύεις, όλα είναι αλλιώς, μπορείς να τα αγοράσεις. Όταν δεν έχεις δουλειά, ψάχνεις τρόπους για να βρεις χρήματα. Όχι να κλέψεις ή να πουλήσεις ναρκωτικά, αλλά τι;…».

Με δυο λόγια

Τα προγράμματα Δημιουργικής Γραφής, που προσφέρονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε οκτώ φυλακές της χώρας από εθελοντές μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας –και σύντομα του Ανοικτού Πανεπιστημίου– δίνουν την ευκαιρία στους έγκλειστους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους δημιουργικά, να ανακαλύψουν ξανά τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και να προβούν σε μία λυτρωτική ενδοσκόπηση. Για τους περισσότερους είναι η πρώτη φορά που γράφουν και κάποιοι ξεκινούν με σπαστά μόνο ελληνικά, όλοι όμως βρίσκουν τον τρόπο να μιλήσουν γι' αυτούς που αγαπούν και έμειναν πίσω, για τη ζωή που δεν κατάφεραν να ζήσουν, τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη