Έχουν δικαίωμα στη (θρησκευτική) ταφή οι αυτόχειρες στην Ελλάδα;

H εκκλησία θεωρεί την αυτοκτονία μία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες και απαγορεύει ακόμα και σήμερα τυπικά την ταφή των αυτοχείρων, παρότι ο κανόνας αυτός έχει την πηγή του αιώνες πίσω. Σε ποιο βαθμό επηρεάζει μια πεπαλαιωμένη θρησκευτική επιταγή και αλληλεπιδρά με άλλους φορείς, όπως ιατροδικαστές και ψυχολόγους;
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Eκείνο το πρωινό, η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη. Σιγά σιγά, ο κόσμος μαζευόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού και ήδη είχαν αρχίσει να φτιάχνουν πηγαδάκια και να μιλάνε για τον αποθανόντα. «Tόσο νέο παλικάρι να βάλει τέλος στη ζωή του;». «Οι καημένοι οι γονείς του που τον βρήκαν νεκρό». «Eυτυχώς που ο παπάς του χωριού είναι μεγαλόψυχος και δέχτηκε να τον θάψει». Από αυτή την τελευταία φράση πιάστηκε το εφηβικό τότε μυαλό μου, και αναρωτήθηκα αν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν τον ξάδερφό μου άταφο. «Η αυτοκτονία είναι μεγάλη αμαρτία για την Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά να ψέλνουν τους αυτόχειρες, αλλά εδώ ο παπάς δεν έφερε καμία αντίρρηση», θυμάμαι να μου εξηγεί αργότερα η θεία μου.

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε. «Πολλές και διάφορες είναι οι αφορμές και οι αιτίες της αυτοκτονίας [...] αλλά κυρίως μία και μόνη είναι η κύρια και θεμελιώδης αιτία που οδηγεί στην αυτοκτονία, η έλλειψη ακράδαντης πίστης στον Θεό και υποταγής στο θέλημα και την πρόνοια αυτού», λέει η επίσημη Εγκύκλιος της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν ξέρω αν η αυτοκτονία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία, όπως υποστηρίζει η χριστιανική θρησκεία, αλλά σίγουρα είναι μία πράξη που φέρει το στίγμα. Όχι για τον θανόντα, αλλά γι' αυτούς που μένουν πίσω. Μέσα σε όλες τις γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες που καλούνται να περάσουν, προστίθεται η ανησυχία μήπως κάποιος παπάς αρνηθεί να θάψει τον αυτόχειρα.

Aπό την άλλη, αυτό μοιάζει με ένα άγχος που θα απασχολούσε μόνο τους πιστούς χριστιανούς. Η κηδεία όμως, δεν είναι μονοσήμαντη θρησκευτική έννοια. Το «τελευταίο αντίο» σε ένα αγαπημένο πρόσωπο μέσα από ένα τελετουργικό αποχαιρετισμού έχει και λειτουργίες καθαρτικές. Η άρνηση για λόγους θρησκευτικούς μοιάζει για τιμωρία σε κάποιους και είναι ακατανόητη για άλλους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.