Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cesaudicanada.jpg
Η πρεσβεία του Καναδά στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η διαμάχη Καναδά - Σαουδικής Αραβίας

Την τελευταία εβδομάδα, ό,τι αρχικά ξεκίνησε ως διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Οττάβα και Ριάντ εξελίσσεται σε εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι προεκτάσεις της διαμάχης είναι ακόμη βαθύτερες.
Η πρεσβεία του Καναδά στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Kristian Ulrichsen, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Baker Institute του Rice University, θεωρεί πιθανό να ξεκίνησαν όλα από το tweet που έκανε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Chrystia Freeland, όταν πληροφορήθηκε την σύλληψη περισσότερων από 15 ακτιβιστριών των ανθρώπινων και γυναικείων δικαιωμάτων από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας το τελευταίο τρίμηνο, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Samar Badawi.

Η Freeland εμφανιζόταν ιδιαίτερα προβληματισμένη για την σύλληψη της αδερφής του Raif Badawi, του blogger που επέκρινε το θεοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και την επαφή με τρομοκρατικούς κύκλους και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης και 1.000 μαστιγώματα «για προσβολή του Ισλάμ μέσω Διαδικτύου». Η υπουργός υποστήριξε πως ο Καναδάς βρίσκεται στο πλευρό των δύο αδερφιών και κάλεσε έντονα για την απελευθέρωση και των δύο. Τρεις ημέρες αργότερα, η πρεσβεία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη