Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
reglingts.jpg
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συζητά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. [Emmanuel Dunand/AFP]

Θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές;

Ο Γιώργος Χουλιαράκης παραδέχθηκε πριν λίγες μέρες πως υπάρχει πιθανότητα να μην καταφέρει η Ελλάδα μία “καθαρή” έξοδο στις αγορές το 2018. Κάπως έτσι, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επανέφερε στο προσκήνιο έναν ξεχασμένο όρο, την «πιστοληπτική γραμμή»· με απλά λόγια, τον διάδοχο του Μνημονίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συζητά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. [Emmanuel Dunand/AFP]

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χαράξει το μονοπάτι της πλήρους επιστροφής στις αγορές, για να μην χρειάζεται νέο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018, που λήγει το υφιστάμενο. Ωστόσο, η ανασφάλεια είναι μεγάλη, καθώς έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από την τελευταία φορά που το επιχείρησε και η πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας μετά το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, εξήγησε πως, αν θέλει η Ελλάδα μία πλήρη έξοδο στις αγορές, πρέπει να δοκιμάσει την τύχη της πολύ πιο πριν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα απουσιάζει από τις αγορές για αρκετό καιρό» και «ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναπτύξει μια στρατηγική επιστροφής».

Είπε ακόμα ότι «γνωρίζουμε από τις υπόλοιπες χώρες ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα τους –την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο– και εισήλθαν στην αγορά πολύ πριν από το τέλος τους». Και τούτο «επειδή δεν θα ήταν φρόνιμο να βασιστούν στον ESM μέχρι την τελευταία ημέρα του προγράμματος και στη συνέχεια από την επόμενη μέρα, να βασιστούν εκατό τοις εκατό στην αγορά. Αυτό δεν θα ήταν καλό».

Για να είναι καλυμμένη, φαίνεται πως η χώρα ήδη προετοιμάζεται για ένα νέο είδος δανείου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη