Η δεύτερη δίκη του Τραμπ

Ξεκινούν αύριο οι ακροάσεις για τη δεύτερη πρόταση μομφής εναντίον του Τραμπ, την πρώτη σε πρόεδρο που δεν είναι εν ενεργεία. Τι να περιμένουμε και τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Υπάλληλος και ο Φρούραρχος της Βουλής οδηγούν βουλευτές στον Διάδρομο του Ρολογιού του Οχάιο στο Καπιτώλιο προκειμένου να καταθέσουν στη Γερουσία το κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ, 25 Ιανουαρίου 2021. [MELINA MARA / POOL / AFP]

Ακριβώς πριν έναν χρόνο βρισκόμαστε εδώ και συζητούσαμε για την πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένας πρόεδρος παραπέμπεται για δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία και συγχρόνως η πρώτη που δικάζεται ένας πρώην πρόεδρος.

Ποιο ήταν το κατηγορητήριο στην προηγούμενη δίκη;

Κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου.

Κατάχρηση εξουσίας επειδή ο Τραμπ κάλεσε μια ξένη δύναμη να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές του 2020 και χρησιμοποίησε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως αντάλλαγμα. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019 ο Τραμπ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας και του ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα πάνω στον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ Μπάιντεν. H κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τα συμφέροντά του προέκυψε επειδή οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει στρατιωτική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων προς την Ουκρανία, την οποία ο Τραμπ πάγωσε δύο μήνες πριν το τηλεφώνημα. Για παρεμπόδιση τoυ Koγκρέσου κατηγορήθηκε επειδή έκανε κινήσεις να κρύψει το παράπτωμα του.

Είχαμε αναλυτικό άρθρο για εκείνη τη δίκη. Τότε ο Μιτ Ρόμνεϊ ήταν ο μοναδικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής που ψήφισε υπέρ της καταδίκης του Τραμπ, και μόνο για μία από τις δύο κατηγορίες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.