Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cropped.jpg
Τα γραφεία της Deutsche Telekom στη Βόννη. [Oliver Berg/AFP]

Οι αμερικανικές αρχές ενάντια στη Deutsche Telekom

Την τελευταία δεκαετία, ολόκληρη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ασχολείται με μεγάλες υποθέσεις εταιρικής διαφθοράς. Αλλά παρά τους τόνους μελανιού που έχουν χυθεί, η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, διαπνέεται από μία κουλτούρα ανοχής, ειδικά όταν πρόκειται για δικές της επιχειρήσεις. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σε μιαν υπόθεση της γειτονιάς μας, που είχε και ελληνικό άρωμα.
Τα γραφεία της Deutsche Telekom στη Βόννη. [Oliver Berg/AFP]

Μια πολύ παλιά υπόθεση με δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων επί ευρωπαϊκού εδάφους φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος της αυτές τις ημέρες. Αφορά το σκάνδαλο για τον έλεγχο της αγοράς τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι μόνον ευρωπαϊκές εταιρείες και διώκτες μόνον αμερικανικές αρχές. Τον πρώτο ρόλο στην υπόθεση έχει η ουγγρική εταιρεία Magyar Telekom (MT), θυγατρική της Deutsche Telekom (DT), η οποία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), πιάστηκε “στα πράσα” να “λαδώνει” κρατικούς λειτουργούς της ΠΓΔΜ, προκειμένου να μείνει η αγορά για μία ακόμα διετία κλειστή στους άλλους παρόχους.

Ο λόγος που οι αμερικανικές αρχές “κυνήγησαν” την υπόθεση ήταν γιατί η μητρική Deutsche Telekom ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση το 2005.

Image
statdeutsche.jpg
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη με βάση τα έσοδα του 2015.

Ο τρόπος με τον οποίον έμεινε κλειστή η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην ΠΓΔΜ ήταν με τη βοήθεια ενός νόμου, η ψήφιση του οποίου, σύμφωνα με τις έρευνες του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, “αγοράστηκε”. Η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια (αλλά κλείνει μόνο με την επιβολή προστίμων σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) γιατί ουδέποτε το αμερικανικό υπουργείο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη