Τα δέντρα της Αθήνας

Τα δέντρα της πόλης έχουν τις δικές τους ιστορίες. Όπως οι δικές μας ιστορίες εφηβείας, ενηλικιώσεων, ανεκπλήρωτων ή εκπληρωμένων ερώτων, που έρχονται στη μνήμη όταν ευωδιάζουν τα φύλλα και τα άνθη τους, που προσπερνάμε περπατώντας στο πεζοδρόμιο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Ilias Provopoulos/actimon.blogspot.gr]

Τα δέντρα της Αθήνας είναι εδώ, σαν τις κολόνες της Ακρόπολης και του Ολυμπίου Διός. Αυτονόητα στο αισθητηριακό μας σύμπαν, βρίσκονται παντού, κατά μόνας ή σε συστάδες. Κάποια είναι αρχετυπικά του αττικού τοπίου, πανάρχαιοι οικοδεσπότες της πόλης, μέρος πλέον του σκηνικού της ζωής μας, και άλλα “νεήλυδες”, μετανάστες από αλλού.

Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τα δέντρα του Εθνικού Κήπου, των αρχαιολογικών χώρων ή ακόμη και του Α’ Κοιμητηρίου, ούτε γι' αυτά που ανήκουν σε κήπους, εσώκλειστα. Θα πούμε για τα δέντρα του ανοιχτού χώρου, των δρόμων, των πεζοδρομίων, των πλατειών του κέντρου. Αυτά που αναπνέουν στον κόσμο, που είναι σαν τα ελεύθερα σκυλάκια, που ζουν μαζί με τους ανθρώπους τις ιστορίες τους, ή κάτι από αυτές. Ιστορίες μιας ακινησίας που κρύβει μέσα της την ασταμάτητη κίνηση της ανανέωσης από τα υπόγεια εργαστήρια της ρίζας.

Τα πλατάνια της Αγίας Φωτεινής στη ρεματιά του Ιλισού

Η Αγία Φωτεινή του Ιλισού, κρυμμένη στα δεξιά μας καθώς φτάνουμε στο τέρμα της οδού Αρδηττού, πήρε τη θέση αρχαίου ιερού που ήταν αφιερωμένο στη θεά του σκότους, την Εκάτη. Σπάνια την παρατηρεί κανείς, παρότι μπροστά της υπάρχει μεγάλη πινακίδα του υπουργείου Πολιτισμού, γιατί βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο του δρόμου και καλύπτεται από τις φυλλωσιές των δέντρων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.