Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cehtsac_still_128.jpg
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου.

Πώς να κλέψεις μια καρέκλα

Το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου για τον ασυμβίβαστο γραφίστα, σχεδιαστή, συλλέκτη και ιδρυτή του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης Στέργιο Δελιαλή.
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου.

Σχεδίασε εξολοκλήρου την πρώτη ντισκοτέκ στην Ελλάδα ονόματι Help, στη λεωφόρο Συγγρού το 1969, μαζί βεβαίως με το πολύχρωμο, ψυχεδελικό λογότυπό της. Κατέστησε σημείο αναφοράς το εξώφυλλο του δίσκου «Το περιβόλι του τρελού» του Διονύση Σαββόπουλου, και δημιούργησε αμέτρητα λογότυπα, εταιρικές ταυτότητες και επαγγελματικούς χώρους. Υπήρξε αυθεντία στη δημιουργία εσωτερικών χώρων και μάλιστα ο γνωστός αρχιτέκτονας, (ζωγράφος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας) Δημήτρης Φατούρος δίδασκε το έργο του στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη.

Image
karta_help.jpg
Το λογότυπο της ντισκοτέκ Help.

Image
savvopoulos.jpg
Το εξώφυλλο του δίσκου «Το περιβόλι του τρελλού» του Διονύση Σαββόπουλου.

Μάλιστα, ο Στέργιος Δελιαλής υπήρξε μία από τις χαρακτηριστικές «μορφές» της πόλης, έτσι όπως εμφανιζόταν με μια παλιά μοτοσικλέτα με μπαγκαζιέρες και τις άνοιγε σαν άλλος Sport Billy για να βγάλει από μέσα ένα σωρό αντικείμενα και να μαγέψει τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής με τις διαλέξεις του για το design. Τελικά, εκτός από ταλαντούχος γραφίστας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, ήταν ίσως πάνω απ’ όλα ένας παθιασμένος συλλέκτης βιβλίων, επίπλων και χρηστικών αντικειμένων design.

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται το Μουσείο Design Θεσσαλονίκης, που είχε στήσει τη δεκαετία του ‘90 στον χώρο εμπορικού καταστήματος στην οδό Μητροπόλεως, για να στεγάσει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη