Δεκαετία 2010: Memes, γενειάδες και σμάρτφονς

Καθώς φτάνει στη δύση της η τελευταία χρονιά του αιώνα που θα έχει το 1 στη θέση των δεκάδων, επιχειρούμε να καταγράψουμε το πνεύμα των ’10s.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Σύμφωνοι. Τυπικά, η τρέχουσα δεκαετία δεν τελειώνει φέτος, αλλά του χρόνου. Όμως σε κάτι τόσο ρευστό όπως είναι ο χρόνος, μια μικρή παρασπονδία μπορεί να συγχωρεθεί. Εξάλλου, με τα εννιά δέκατά τους σχεδόν συμπληρωμένα, τα 10s μας έχουν δώσει επαρκέστατο δείγμα γραφής. Είναι λοιπόν βέβαιο πως θα τα θυμόμαστε για τα μεγάλα και σημαντικά που συνέβησαν ή εξελίσσονται ακόμη: τον πόλεμο στη Συρία, το προσφυγικό, την ελληνική κρίση, την –για πρώτη φορά τόσο συντονισμένη– κραυγή για την κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο, την άνοδο της ακροδεξιάς και του μισαλλόδοξου λόγου, τα mass shootings, το πέρασμα της εξουσίας από τον Ομπάμα στον Τραμπ, την αραβική άνοιξη, τη σάγκα του Brexit… Θα τα μνημονεύουμε όμως και για κάποιους λόγους που, αν και λιγότερο τρανταχτοί, είναι εξίσου σημαντικοί στο χτίσιμο του zeitgeist, του πνεύματος της εποχής.

1. Η εξουσία στα σμάρτφονς

Σπάνια ένα τεχνολογικό προϊόν έχει επιβάλλει τόσο δραματικές αλλαγές παγκοσμίως, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τα σμάρτφονς, όμως, η κυριαρχία των οποίων εδραιώθηκε στις αρχές της δεκαετίας, το κατάφεραν. Το οριστικό πέρασμα από το πληκτρολόγιο στην οθόνη εκτός από την εμμονή του σκρολαρίσματος, έφερε μαζί του αμέτρητες χρήσιμες και άχρηστες ευκολίες μέσω των apps. Κυρίως, όμως, επέβαλε έναν καινούριο τρόπο ζωής, ο οποίος αποτυπώνεται σε μια πρωτόγνωρη για το ανθρώπινο είδος στάση σώματος, με τον αυχένα να είναι σκυφτός και το βλέμμα εστιασμένο στην οθόνη των πέντε περίπου ιντσών που κρατάμε στοργικά στο χέρι μας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.