Ο Ντάνιελ Μέντελσον και ο Όμηρος

Ο διάσημος κλασικιστής Ντάνιελ Μέντελσον μιλά στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη για τη σημασία του να ανακαλύψουμε ξανά τους κλασικούς, με πρώτους τον Όμηρο και τους τραγικούς ποιητές, ως πολύτιμους οδηγούς για τη ζωή, ιδίως στον σημερινό κόσμο των social media και της πόλωσης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

Από τους συναρπαστικότερους συνομιλητές κι ακαδημαϊκούς, ο σταρ αμερικανοεβραίος κλασικιστής Ντάνιελ Μέντελσον διαθέτει το διεισδυτικό, αιρετικό μυαλό που μπορεί να συνδυάζει στις αναλύσεις και τις κριτικές του αβίαστα τα πάντα: από μια ομιλία του Κένεντι μέχρι το Avatar. Επιμένει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τους κλασικούς, προσθέτοντας –κι εκπλήσσοντάς μας– ότι ακόμη και οι ελαφριές χολιγουντιανές μεταφορές του Ομήρου μπορούν να ωφελήσουν. Ο καθηγητής στο Πρίνστον και εν συνεχεία στο Κολέγιο Μπαρντ και εξαιρετικός μεταφραστής των ποιημάτων του Καβάφη κατάφερε να μας αιφνιδιάσει και στο τελευταίο του μυθιστόρημα Μια Οδύσσεια. Ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος. Στις σελίδες του ξετυλίγει με συναρπαστικό τρόπο το απρόσμενο ταξίδι αυτογνωσίας, που πυροδότησε η σύγκρουση με τον μαθηματικό πατέρα του, την περίοδο που εκείνος παρακολουθούσε τα σεμινάρια του γιου του πάνω στο ομηρικό έπος.

Επιτρέψτε μου, κύριε Μέντελσον, να ξεκινήσω με την πιο μπανάλ και χιλιοειπωμένη ερώτηση: Μπορούν οι κλασικοί να μας βοηθήσουν; Μπορούν να μας διδάξουν κάτι σήμερα;

Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία έχει δημιουργήσει την πινακοθήκη των αρχετύπων της δυτικής παράδοσης. Eίναι επομένως χρήσιμη η επανανάγνωσή τους γιατί αφηγούνται μια ιστορία που συνεχίζει να ισχύει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.