Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
000_8z38cf.jpeg
Εξέταση με rapid test στο Ισραήλ. [Jack Guez/AFP]

Τα υπερτιμολογημένα rapid test της Περιφέρειας Αττικής

Επώνυμες καταγγελίες συνοδεύουν την πρόσφατη ανάθεση προμήθειας χιλιάδων τεστ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού από την Περιφέρεια Αττικής. Τι υποστηρίζει η αναθέτουσα αρχή, τι έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα αναπάντητα ερωτήματα για την υψηλή τιμή των κιτ και οι αμφιβολίες για ορισμένες από τις προδιαγραφές τους.
Εξέταση με rapid test στο Ισραήλ. [Jack Guez/AFP]

Σημαντική απόκλιση διαπίστωσε το inside story ανάμεσα στην τιμή στην οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής περισσότερα από 100.000 rapid test ανίχνευσης κορονοϊού –έναντι σχεδόν €1 εκατ.– και την πολύ χαμηλότερη που χρεώνει η κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και ο διανομέας της στην Ευρώπη για την αποστολή της ίδιας ποσότητας εμπορεύματος στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν δημόσια πριν λίγες εβδομάδες από δύο τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας.

Με δυο λόγια

Μετά από επικοινωνία μέσω e-mail με την κατασκευάστρια εταιρεία στην Κίνα των rapid test που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής, διαπιστώσαμε πως η τιμή πώλησής τους σε μία μαζική παραγγελία, όπως αυτή που εξετάζουμε, θα μπορούσε να είναι περίπου €5,28. Δηλαδή σχεδόν €4 πιο φθηνά από την τιμή που αγόρασε το κιτ η Περιφέρεια Αττικής, στα €9,26. Επομένως θα κόστιζε γύρω στα €565.500, αντί €991.400 που θα πληρώσει η Περιφέρεια. Ακόμα, παρότι η Περιφέρεια σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι προδιαγραφές ποιότητας που έχουμε θέσει είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που έχουν τεθεί σε άλλες διαδικασίες άλλων οργανισμών», το συγκεκριμένο προϊόν που προμηθεύτηκε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη