Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cewetmarkets000_1oy5o7.jpg
Παραδοσιακό wet market στη Σαγκάη της Κίνας. [Noel Celis/AFP]

«Δεν αρκεί να κλείσουν για πάντα τα wet markets»

Τι είναι τα διαβόητα wet markets και ποια είναι η ιστορία τους; Από πού προέρχονται και σε τι συνθήκες ζουν τα δεκάδες διαφορετικά ζώα που πουλιούνται ζωντανά για το κρέας τους; Ένας ειδικός μιλάει στο inside story για την τεράστια βιομηχανία εκτροφής και εμπορίας άγριων ζώων της Κίνας.
Παραδοσιακό wet market στη Σαγκάη της Κίνας. [Noel Celis/AFP]

Αν κάτι γνωρίζουμε με βεβαιότητα γύρω από το ξεκίνημα της πανδημίας, είναι ότι οι πρώτοι ασθενείς που πήγαν στο νοσοκομείο της Γουχάν με τα συμπτώματα της ασθένειας που στο μεταξύ γνωρίζουμε ως Covid-19, είχαν κάποια σχέση με την αγορά της πόλης. Είχαν περάσει από το διαβόητο πλέον wet market – εκεί όπου δεκάδες είδη άγριων ζώων σφάζονταν μπροστά στους πελάτες. Τι άλλο γνωρίζουμε για το ξεκίνημα της πανδημίας; Ότι ο πρώτος φορέας του ιού ήταν νυχτερίδα. Για να φτάσει από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο, όμως, πρέπει να έχει μεσολαβήσει κάποιο άλλο ζώο, επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Image
dorsten000_1q721o.jpg
Ο Κρίστιαν Ντρόστεν μετά από συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο στις 26 Μαρτίου 2020. [Michael Kappeler/POOL/AFP]

Και όχι, μάλλον δεν είναι ο παγκολίνος, σύμφωνα με τον Γερμανό λοιμωξιολόγο και διευθυντή του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του βερολινέζικου νοσοκομείου Charité Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος το 2003 ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που είχαν εντοπίσει τον Sars. Ο κορονοϊός Sars, υπενθυμίζει ο Ντρόστεν σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη