Προστασία ζωής γι' αυτούς που προστατεύουν τις ζωές μας

Ποια είναι η κατάσταση με τη διαθεσιμότητα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται ενάντια στον κορονοϊό;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Νοσηλεύτριες έξω από τον Ευαγγελισμό, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, 21/03/2020. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Μάρκος Μαραγκός ανέβασε αυτή την εβδομάδα αυτό το ποστ:

«Συνεργασία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ στη μάχη εναντίον του κορονοϊού.

Η διαθεσιμότητα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (personal protective equipment/PPE) για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται εναντίον του κορονοϊού είναι πλέον αρκετά περιορισμένη όχι μόνο στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και σε αυτά της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όπως μπορεί να παρατηρηθεί από επίσκεψηιατρικών διαδικτυακών τόπων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διεθνώς εκφράζει την αγωνία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Παίρνοντας έναυσμα από ανάλογες πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα (Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και Διεθνές Πανεπιστήμιο), κατόπιν επικοινωνίας του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και διευθυντή του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ κου Μάρκου Μαραγκού με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γαλιώτη του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε άμεση ανταπόκριση για τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικής προσωπίδας (Face Shield). Για τον σκοπό αυτό συνεργάστηκαν τα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας & Προηγμένων Υλικών (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Συνθέτων & Νανοδομημένων Υλικών (ITE/ IEXMH) του καθηγητή Κώστα Γαλιώτη και η εταιρεία ADRINE με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Δρ. Παναγιώτης Παππάς, Δρ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος). Το εγχείρημα αυτό έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της έλλειψης προμηθευτών και υλικών και περιορισμού των μετακινήσεων. H συμμετοχή και η συμβολή όλων θα είναι καθοριστική για την έκβαση του αγώνα εναντίον του κορονοϊού».

 

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα για όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Ο Μαραγκός δεν είναι ο μόνος καθηγητής Ιατρικής σε κλινική πρώτης γραμμής κατά του κορονοϊού που προσφεύγει στο 3D printing. Το ίδιο κάνει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης. Ο Γουργουλιάνης έχει λιγοστά υλικά αυτοπροστασίας, αλλά μπορούσε μέχρι την περασμένη εβδομάδα να καλύψει τις ανάγκες του στο τεράστιο νοσοκομείο της Λάρισας. Μετά στράφηκε κι αυτός σε ένα άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιδιώκοντας κάποια βοήθεια από εκεί. Ανήμερα την 25η Μαρτίου, το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η ερευνητική ομάδα του TED3D (Ελένη Ρηγάκη και Ηλίας Φρυτζαλάς), ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι:

  1. Έχει ξεκινήσει μια από κοινού προσπάθεια με στόχο να συμβάλλουν έμπρακτα στη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας και μακροπρόθεσμα της υπόλοιπης Ελλάδας.
  2. Έχει πραγματοποιηθεί ήδη αυτοψία στα νοσοκομεία και έχουν μελετηθεί και καταγραφεί οι βασικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την προστασία γιατρών και εργαζόμενων καθώς και την περίθαλψη των ασθενών.
  3. Έχουν μελετηθεί τα παραδείγματα άλλων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό καθώς και η διεθνής βιβλιογραφία που αφορά την παραγωγή 3D ειδών πρώτης ανάγκης που συμβάλλουν στη μάχη κατά της μετάδοσης του Covid-19.
  4. Έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση και έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των παρακάτω ειδών:

a. faceshields (προστατευτική ασπίδα προσώπου) για όλο το βασικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς

b. Βαλβίδες για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής

c. Φίλτρα αναπνευστικών συσκευών

d. Hands free λαβές για τα νοσοκομεία σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής (στις φωτογραφίες η παραγωγή της πρότυπης Hands free λαβής στα εργαστήρια του TED3D)

Σύντομα οι πρώτες ποσότητες των παραπάνω ειδών θα παραδοθούν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας. Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από τους ιδίους».

Ο Σαχαρίδης με το Πολυτεχνείο της Πάτρας δεν είναι οι μόνοι που βοηθούν τις ιατρικές σχολές τους στην πρόσβαση σε υλικά αυτοπροστασίας. Πολλοί γιατροί των παθολογικών κλινικών της χώρας ή των τμημάτων Covid-19 κάνουν τις πιο απίστευτες πατέντες για να προστατευθούν: Αγοράζουν από καταστήματα γεωεφοδίων στολές ψεκάσματος από εκείνες που χρησιμοποιούν οι αγρότες όταν ραντίζουν, άλλοι σπεύδουν στο Praktiker για να προμηθευτούν γυαλιά οξυγονοκολλητών για τις κλινικές Covid-19. Αλλά ούτε κι αυτές οι πατέντες λύνουν το πρόβλημα.

Αδυναμία εξεύρεσης προμηθευτών

Λείπουν τα χρήματα; Όχι, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να αγορασθούν υλικά αυτοπροστασίας, είτε απευθείας από την κυβέρνηση είτε με την αξιοποίηση δωρητών. Εκείνοι σε πολλές περιπτώσεις προσφέρονται να πληρώσουν τη δαπάνη, αλλά αδυνατούν να βρουν οι ίδιοι τους προμηθευτές, αναζητώντας τη λύση από την κυβέρνηση, η οποία όμως αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Οι εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστες, όπως οι εφοπλιστές που αγοράζουν αναπνευστήρες για τις ΜΕΘ από Σουηδούς και Γερμανούς προμηθευτές, ενώ έχουν πολύ καλές προσβάσεις λόγω σχέσεων με τράπεζες και ναυπηγεία με ανθρώπους στην Κίνα, τους οποίους αξιοποιούν για παρόμοιες προμήθειες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, που έφτασε να ζητήσει μέχρι τη βοήθεια του «κυρίου Τζάμπο» Απόστολου Βακάκη, σκέφτεται να δημιουργήσει ένα ταμείο στα πρότυπα αυτού που στήθηκε για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ζητώντας από όσους θέλουν να κάνουν χορηγία να καταθέσουν τα χρήματά τους σε αυτό.

Η κινεζική «βοήθεια»

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει στις 29 με 30 Μαρτίου 17 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα, τη δεύτερη και μεγαλύτερη δόση από τα 17,5 εκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να παραδώσει στη χώρα μας. Για να φτάσει αυτό το φορτίο, το οποίο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χρειάσθηκε εκτός από τον κ. Κικίλια να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις και συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Το ελληνικό team είχε αναζητήσει αρχικά μάσκες από Ισραηλινό επιχειρηματία, που δεσμεύθηκε να τις παράσχει (με το αζημίωτο φυσικά, γύρω στο 0,5 ευρώ το κομμάτι), αλλά τελικά όταν ήρθε η ώρα να γίνει η παραγγελία, διαπιστώθηκε πως ο παραγωγός ήταν ένα από τα κινεζικά εργοστάσια στα οποία απευθυνόταν ούτως ή άλλως (και μάταια) η ελληνική κυβέρνηση.

Προς στιγμήν η ελληνική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των μασκών από τη Σαουδική Αραβία, αλλά σύντομα η ιδέα εγκαταλείφθηκε, καθώς η χώρα της αραβικής χερσονήσου διαπίστωσε ότι χρειαζόταν τις μάσκες για τις δικές της ανάγκες. Παρόλα αυτά, μόλις εχθές ο γείτονάς της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρέδωσαν στην Ελλάδα 11,5 τόνους υλικού δωρεάν, μετά από διαπραγματεύσεις της ομάδας Μητσοτάκη-Κικίλια κατευθείαν με το παλάτι. Το υλικό είναι δώρο.

«Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα νοσοκομεία του κόσμου ζητούν το ίδιο προϊόν από τους ίδιους προμηθευτές», λέει Έλληνας αξιωματούχος που διαπραγματεύθηκε με τους Κινέζους. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν κινέζικες εταιρείες που είχαν προθυμοποιηθεί να στηρίξουν το ΕΣΥ με έναν αριθμό υλικών αυτοπροστασίας (σε αυτά οι γιατροί περιλαμβάνουν τις φόρμες ή μπλούζες, τα γυαλιά ή ασπίδες, τα ποδονάρια, τα γάντια μιας χρήσης και τις μάσκες, όχι τις χειρουργικές διότι αυτές δεν παρέχουν προστασία, αλλά εκείνες με τα φίλτρα είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης προστασίας). Ανάμεσα στις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση ήταν η State Grid (οργάνωσε την πρώτη δόση των 550.000 μασκών που έφτασαν στη χώρα μας πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας) και η Cosco, που τελικά χάρισε τα δικά της μέσα αυτοπροστασίας στο λιμενικό.

Η κινεζική κυβέρνηση ήταν φανερό ότι επιδίωκε να ενταχθούν όλες οι επιμέρους ενέργειες εταιρειών που ελέγχει το κινεζικό κράτος στη δική του πολιτική soft power και αναθεώρησης της εικόνας του στο εξωτερικό, στα πλαίσια της προσπάθειας να εμφανισθεί η Κίνα σαν η χώρα που όχι μόνο αντιμετώπισε επιτυχημένα τον ιό που οι πολίτες της προκάλεσαν, αλλά συμβουλεύει ανιδιοτελώς και άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Τι γίνεται αλλού

Οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές δεν είναι οι μόνοι που κάνουν εκκλήσεις για υλικά αυτοπροστασίας. Στα νοσοκομεία της Βαρκελώνης οι γιατροί «ντύνονται» με σακούλες σκουπιδιών, ενώ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του επίκεντρου της πολύ μικρότερης γερμανικής καταστροφής, οι διευθυντές των κλινικών λένε στους γιατρούς ότι οι μάσκες που τους παραδίδονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν «μία για ολόκληρη τη βάρδια». Οι γιατροί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να φοριούνται για μια «εφημερία» 36 ωρών, αφού οι μάσκες ακόμα και της υψηλής αυτοπροστασίας παύουν να προστατεύουν μετά από ένα εξάωρο.

Το αίτημα για περισσότερα υλικά αυτοπροστασίας δεν είναι «συνδικαλιστικό», αλλά έχει σχέση με τη δυνατότητα των συστημάτων υγείας να αντέξουν όταν πολλοί εργαζόμενοι νοσήσουν. Στην Ιταλία το 10% των θυμάτων από τον φονικό ιό είναι μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και γιατροί. Το ίδιο υψηλά είναι τα ποσοστά θανάτων γιατρών και νοσοκόμων και στην Ισπανία.

Ήδη ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο όπως εκείνο της Καστοριάς έχει «διαλυθεί» από τα κρούσματα που βεβαιώνονται στις τάξεις του προσωπικού του. Στα τέλη της εβδομάδας, 11 άτομα του προσωπικού του βρέθηκαν θετικά στον ιό, ο τοπικός βουλευτής έπεισε έναν φίλο του πνευμονολόγο να εγκαταλείψει το νοσοκομείο της Κατερίνης και να γυρίσει στην Καστοριά, ενώ το κέντρο υγείας του Άργους Ορεστικού βλέπει το προσωπικό του να μειώνεται υπέρ του νοσοκομείου του νομού που αιμορραγεί και χρειάζεται ενίσχυση.

Από το 2016 δημοσιογραφεί στον ΣΚΑΪ, την Καθημερινή και το inside story. Πέρασε 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, κι όταν έπληξε γύρισε για να συμπαρουσιάσει την εκπομπή Μαύρο Κουτί. Από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
2

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.