Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
ce2guzman000_1qo2kw.jpg
Η οργάνωση της κόρης του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» μοιράζει τρόφιμα στη Γκουανταλαχάρα, σε κούτες με το σκίτσο του. [Ulises Ruiz/AFP]

Προκλήσεις και ευκαιρίες για το οργανωμένο έγκλημα στην εποχή του κορονοϊού

Τα μέτρα για την πανδημία βάζουν εμπόδια στον δρόμο των εγκληματικών οργανώσεων, που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, ενώ παράλληλα κοιτάζουν μπροστά και ονειρεύονται μεγάλα κέρδη, πάνω στα κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια που θα δημιουργηθούν. Τέσσερις ειδικοί στο οργανωμένο έγκλημα, που είτε το έχουν αντιμετωπίσει είτε το μελετούν, μιλούν στο inside story.
Η οργάνωση της κόρης του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» μοιράζει τρόφιμα στη Γκουανταλαχάρα, σε κούτες με το σκίτσο του. [Ulises Ruiz/AFP]

«Η μαφία είναι σαν τον κορονοϊό, μπορεί να σε πετύχει παντού», είπε πριν λίγες μέρες ένας Ιταλός βουλευτής, θέλοντας να δείξει την ευκολία με την οποία το οργανωμένο έγκλημα προσαρμόζεται στις δυσκολίες που έφερε σε όλους η πανδημία.

Οι παράνομες δραστηριότητες έχουν σαφώς επηρεαστεί από τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ ανά τον κόσμο καθώς, όπως κάθε καλή επιχείρηση, έτσι και τα εγκληματικά δίκτυα «ποντάρουν» στα ανοιχτά σύνορα, στην ανεμπόδιστη επικοινωνία και στην πετυχημένη παράδοση των προϊόντων στους πελάτες τους. Την ίδια στιγμή βέβαια, κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες για τους «entrepreneurs» που βλέπουν μπροστά. Στις μέρες του κορονοϊού, αυτό σημαίνει στροφή στο ηλεκτρονικό έγκλημα, αναβάθμιση του «εταιρικού προφίλ», διαφοροποίηση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Το inside story απευθύνθηκε σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το οργανωμένο έγκλημα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη