Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cechristakis.jpg
Ο Νίκολας Χρηστάκης.

Νίκολας Χρηστάκης: Πώς αλλάζει τον κόσμο (κι εμάς) η πανδημία

Το νέο βιβλίο του ελληνικής καταγωγής καθηγητή του Yale είναι ένας άκρως κατατοπιστικός και επεξηγηματικός «χάρτης» προκειμένου να πλοηγηθούμε στο σύγχρονο πανδημικό τοπίο. «Το βέλος του Απόλλωνα» είναι προπάντων η πυξίδα μας για να βρούμε μια ασφαλή έξοδο από αυτήν την κρίση. Ίσως και να γίνουμε σοφότεροι.
Ο Νίκολας Χρηστάκης.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποστασιοποιηθείς από μια κρίση και να την παρατηρήσεις ενώ αυτή εξελίσσεται. Πολλώ δε μάλλον να καταγράψεις όσα συμβαίνουν (και όσα ενδέχεται να συμβαίνουν), επιχειρώντας παράλληλα να αντλήσεις χρήσιμα διδάγματα, που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα αφενός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την πανδημία, και αφετέρου να προετοιμαστεί για αντίστοιχες καταστάσεις που ενδέχεται να ενσκήψουν στο μέλλον. Όχι μόνο επειδή ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί ειδικές επιστημονικές γνώσεις, αλλά κυρίως γιατί τα δεδομένα διαφοροποιούνται ταχύτατα. Επιστημονικές μελέτες, έρευνες ειδικών, ακόμη και δημοσιεύματα του Τύπου μοιάζουν ανεπίκαιρα και παρωχημένα λίγες μόνο εβδομάδες ή και ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους. Έχει λοιπόν θέση σε αυτό το περιβάλλον ένα βιβλίο; Μια ματιά στην πρόσφατη εκδοτική παραγωγή αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι πολλοί αντιμετώπισαν την κρίση ως συγγραφική ευκαιρία, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στο χαρτί.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη