Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemonoclonal.jpg

Το κυνήγι για τα αντισώματα που θα βάλουν φρένο στην πανδημία

Τα μονοκλωνικά αντισώματα με ελληνική «σφραγίδα» έγιναν το όψιμο trend της πανδημικής εποχής μετά τη συμβολή τους στη θεραπεία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι ειδικοί, βέβαια, είχαν προ πολλού βασίσει πολλές ελπίδες στα πειραματικά κοκτέιλ αντισωμάτων. Έχουν όμως μόνο πλεονεκτήματα;

Η φήμη των μονοκλωνικών αντισωμάτων διαδόθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα διαφήμισε ως την απόλυτη «θεραπεία» για τον ιό SARS-CoV-2. Αν και η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού σχήματος που αναπτύσσει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron μένει να αποδειχθεί στην κλινική δοκιμή που εξελίσσεται, λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση του Τραμπ η εταιρεία ανακοίνωσε πως υπέβαλε αίτηση για έκτακτη άδεια χρήσης (EUA) του κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η μετοχή της Regeneron εκτοξεύτηκε, ενώ εντονότατο ενδιαφέρον εκφράστηκε από πολυάριθμους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο προκειμένου να ενταχθούν στις κλινικές δοκιμές.

Image
original.jpg
[The Atlantic]

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έρχονται να προσπεράσουν τον σκόπελο της μετάγγισης αντισωμάτων από τους αναρρώσαντες από τη νόσο Covid-19 σε ασθενείς που νοσούν βαριά, η οποία φαίνεται πως είναι αποτελεσματική, αλλά όχι ιδιαίτερα πρακτική, λόγω των δυσκολιών της μετάγγισης πλάσματος. Τα μονοκλωνικά αντισώματα λειτουργούν όπως τα ανθρώπινα αντισώματα, αλλά παράγονται στο εργαστήριο – συνήθως με τη «συνεισφορά» γενετικά τροποποιημένων ποντικιών.

Οι εμπειρογνώμονες πάντως επιμένουν ότι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη