Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cepolioresearc.jpg
Σε ένα από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Πολιομυελίτιδας και Ιικής Εγκεφαλίτιδας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της ΕΣΣΔ, δεκαετία του ’60. [Main Archive Department of Moscow]

Το Sputnik V και μια παλιά σοβιετική ιστορία

Στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ εμβολίασε πρώτη μαζικά τον πληθυσμό της με το αμερικανικό «εμβόλιο Σάμπιν», ανοίγοντας τον δρόμο για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Όμως μια παράλειψη των Ρώσων μπορεί να εξηγεί τη σημερινή καχυποψία απέναντι στο εμβόλιο Sputnik V για τον κορονοϊό.
Σε ένα από τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Πολιομυελίτιδας και Ιικής Εγκεφαλίτιδας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της ΕΣΣΔ, δεκαετία του ’60. [Main Archive Department of Moscow]

Σήμερα, σε κάποιες χώρες της Δύσης πιστεύουν ότι προκειμένου να καλύψουν τον πληθυσμό τους, μπορούν να αγοράσουν επιπλέον εμβόλια από τη Ρωσία. Όμως αρκετοί ειδικοί, αλλά και ρυθμιστικοί οργανισμοί, έχουν μια δυσπιστία προς το εμβόλιο του κορονοϊού Sputnik V. Υπάρχουν γι’ αυτό σοβαροί λόγοι και όχι πρόσφατοι, που σχετίζονται με την εμβολιαστική καμπάνια κατά της πολιομυελίτιδας στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Πριν από 60 χρόνια, γινόταν ακριβώς το αντίθετο από ό,τι σήμερα: αντί να αναμένουν κάποιοι στη Δύση το ρωσικό εμβόλιο, η ΕΣΣΔ εμβολίαζε μαζικά με αμερικανικά εμβόλια τα παιδιά της για την πολιομυελίτιδα. Παρενέργειες δεν αναφέρθηκαν από τους εκεί ειδικούς. Κι όμως, στις ΗΠΑ που ακολούθησαν, εμφανίσθηκαν κάποιες παρενέργειες – και αναφέρθηκαν, ως όφειλαν. Η υποψία των ειδικών σήμερα είναι ότι τα κομμουνιστικά κράτη δεν έκαναν τότε σωστά τη δουλειά των κλινικών δοκιμών.

Το φλερτ με το Sputnik V

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη