Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κατηγορία:
Κείμενο:
celongh.jpg

Πέρασα ελαφρά την Covid-19. Και μετά άρχισε το μαρτύριο

Τουλάχιστον ένας στους δέκα συνανθρώπους μας που αναρρώνουν από Covid-19, δεν αναρρώνουν! Επίμονα συμπτώματα διαφορετικής βαρύτητας και αιτιολογίας τους ταλαιπωρούν επί μήνες μετά την αρνητική διάγνωση. Μιλήσαμε με πολλούς ασθενείς της χρόνιας Covid, και αναζητήσαμε τις επιστημονικές ερμηνείες για το φαινόμενο.

Το αγαπημένο χόμπι του Διονύση ήταν το τρέξιμο. Και χρησιμοποιούμε παρατατικό, γιατί από τότε που νόσησε από Covid-19 τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ξανατρέξει. Όχι ότι πέρασε τη νόσο βαριά. Δεν διασωληνήθηκε, ούτε καν νοσηλεύτηκε. Όπως λέει στο inside story ο 42χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, τα ήπια συμπτώματα («ξερόβηχας και πυρετός γύρω στο 38») υποχώρησαν σε τρεις-τέσσερις ημέρες. «Μου έμεινε μόνο ένα ήπιο αίσθημα κόπωσης». Το επόμενο τεστ ήταν αρνητικό, οι γενικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ήταν γενικά καλές και η ακτινογραφία του «καθαρή». «Είσαι τυχερός» του είπε τότε ο γιατρός του. «Ένιωθα και ο ίδιος τυχερός» λέει ο Διονύσης, «μαθαίνοντας για γνωστούς και φίλους που νοσηλεύονταν σε άσχημη κατάσταση ή έχασαν τη ζωή τους».

Με δυο λόγια

Μέσα σε αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμα για τη νόσο Covid-19 είναι η αιτία της εμφάνισης, σε ένα σημαντικό ποσοστό όσων την περνούν, συμπτωμάτων ακόμα και πολλούς μήνες μετά τη διάγνωσή τους. Το φαινόμενο ήταν γνωστό και από προηγούμενους κορονοϊούς όπως τον MERS και τον SARS-CoV-1, αλλά πλέον λόγω της μεγάλης διάδοσης του νέου κορονοϊού αφορά έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Το εύρος των συμπτωμάτων είναι πολύ μεγάλο: από αναπνευστικά μέχρι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη