«Είμαστε σαν τους γιατρούς που δεν επιτρέπεται να παρασυρθούν από το συναίσθημα»: Ο παρουσιαστής του Rainews στο inside story

Ο Αλεσάντρο Μπαρακίνι, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του μεσημεριανού κεντρικού δελτίου του Rainews, είναι αυτή τη στιγμή από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ενημέρωσης στην Ιταλία. Τον ρωτήσαμε πώς βιώνει αυτές τις ημέρες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο Αλεσάντρο Μπαρακίνι στο στούντιο του δελτίου ειδήσεων του Rainews.

Το ενημερωτικό 24ωρο κανάλι της RAI, Rainews, είναι εδώ και έναν μήνα βασική πηγή ενημέρωσης των Ιταλών για την εξέλιξη της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα τους. Ο αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του μεσημεριανού δελτίου, Αλεσάντρο Μπαρακίνι, είναι αυτή τη στιγμή από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ενημέρωσης στην Ιταλία. Τέσσερις ώρες συνολικά στον αέρα ημερησίως, αφιερωμένες σχεδόν αποκλειστικά στον κορονοϊό, που περιλαμβάνουν επιπλέον και την καθημερινή επίσημη ενημέρωση των αρμοδίων για την εξέλιξη της πανδημίας. Τον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές και κρέμονται από τα χείλη του για να μάθουν τα τελευταία νέα.

 

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνωαπό 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Επικοινώνησα μαζί του σε μια στιγμή που για πρώτη φορά ψήγματα αισιοδοξίας φέρνουν ένα ισχνό χαμόγελο στα χείλη των Ιταλών, που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία. Η κουβέντα μας ήταν σύντομη αλλά διαφωτιστική, αφού οι ώρες της ξεκούρασής του είναι πλέον μετρημένες και η ημέρα του, όπως ο ίδιος μας είπε, είναι αφιερωμένη στη δύσκολη αποστολή του. Με σεβασμό στη συμβολή όλων των συναδέλφων του, μας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και από καρδιάς για τη μεγάλη ευθύνη του απέναντι στο πολυπληθές κοινό του Rainews.

«Η δική μας είναι μια ομαδική δουλειά, με πολλούς συναδέλφους που “κτίζουν” τις πολλές ώρες live και τις απευθείας συνδέσεις: απεσταλμένοι, αρχισυντάκτες, συντάκτες, τεχνικοί. Εγώ βέβαια έχω αίσθηση της μεγάλης μου ευθηνής διότι βγαίνω μπροστά και ψάχνω κάθε φορά τον σωστό τόνο για να απευθυνθώ σε όσους μας παρακολουθούν».

O παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι αναρωτιέται συνεχώς για την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να επικοινωνήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε όλοι να σεβαστούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και τις οδηγίες της κυβέρνησης, και τη μέριμνα να μην προκαλέσει υπερβολικό άγχος και πανικό.

«Κάποιος μου είπε πρόσφατα: “Σήμερα μου φάνηκες κουρασμένος και αγχωμένος”. Ορίστε, αυτό όχι, δεν θα ήθελα να βγαίνει στον αέρα» παραδέχτηκε. «Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ και είμαι στρεσαρισμένος όπως όλοι. Μου είναι όμως ξεκάθαρο ότι η αποστολή μου είναι να μεταδώσω ηρεμία και ψυχραιμία ακόμη και όταν μιλάω για ανθρώπους που πεθαίνουν χωρίς να μπορούν να αποχαιρετήσουν τους οικείους τους. Είμαστε σαν τους γιατρούς που δεν επιτρέπεται να παρασυρθούν από το συναίσθημα την ώρα που εργάζονται. Ψυχραιμία δεν σημαίνει βέβαια αδιαφορία και ψυχρότητα, ούτε έλλειψη συμπόνιας».

«Εσείς νιώθετε φόβο;» ρώτησα αιφνιδιαστικά τον συνομιλητή μου και δεν δίστασε να μου απαντήσει ειλικρινά:

«Η δουλειά με βοηθάει. Βέβαια θα ένιωθα πιο ασφαλής αν μπορούσα να μένω συνέχεια σπίτι με τον σύντροφό μου, αλλά ανακαλύπτω ότι ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα δουλεύοντας. Όταν είμαι σπίτι παρακολουθώ τις ενημερωτικές εκπομπές και προσπαθώ να κατανοήσω τι ακριβώς συμβαίνει μέσω των διεθνών ιστοσελίδων. Το ίδιο κάνω στην αίθουσα σύνταξης, ακόμη και στον αέρα. Έτσι εμβαθύνω στα θέματα που μας απασχολούν και μπορώ να ενημερώσω με εγκυρότητα τα εκατομμύρια τηλεθεατές που μας παρακολουθούν».

Γιατί στην Ιταλία;

Από τις προσωπικές εμπειρίες του παρουσιαστή, η κουβέντα γλίστρησε αναπόφευκτα στο δράμα που βιώνει η Ιταλία, η δυτική χώρα που πρώτη χτυπήθηκε ανελέητα από τον κορονοϊό και μέχρι πρόσφατα η χώρα με παγκοσμίως τα περισσότερα θύματα. «Γιατί συνέβη στην Ιταλία;» αναρωτηθήκαν οι περισσότεροι κι εμείς γυρίσαμε αυτό το ερώτημα στον Αλεσάντρο Μπαρακίνι.

Είναι μια απορία που τον έχει απασχολήσει επανειλημμένα και προσωπικά, παραδέχτηκε, χωρίς να έχει καταλήξει σε μια απάντηση. «Κάποια μέρα ίσως θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ίσως και όχι όμως. Πιστεύω ότι τυχαία δημιουργήθηκαν στην Ιταλία οι ιδεώδεις συνθήκες για τη γρήγορη διασπορά του ιού». «Όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα ήταν ήδη πολύ αργά και ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί ήταν ήδη πολύ μεγάλος. Θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και συνέβη στη Λομβαρδία. Τώρα βέβαια ανακαλύπτουμε ότι, με κάποιες ήμερες διαφορά, συμβαίνει και στη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη».

Όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό θανάτων –στην Ιταλία καταλήγουν περίπου ένας στους δέκα από όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό– ο συνάδελφος μου είπε ότι συμμερίζεται τη θεωρία πολλών επιστημόνων και συγκεκριμένα τόνισε: «Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από την πραγματική κατάσταση που οι υγειονομικοί έλεγχοι δεν είναι σε θέση να φωτογραφίσουν. Σήμερα στην Ιταλία εκτιμάται ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό θανάτων μαρτυρεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 και που είναι συχνά ασυμπτωματικοί είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερος από αυτό που τα τεστ έχουν ανιχνεύσει. Μόνο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα φανερωθεί ο πραγματικός δείκτης θνησιμότητας από τον ιό και κατά τη γνώμη μου θα αποδειχτεί παρόμοιος σε όλες τις χώρες του κόσμου που θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων. Το γεγονός ότι στην Ιταλία ο μέσος ορός ηλικίας είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη παίζει για μένα μόνο έναν περιθωριακό ρόλο».

Φως στο τούνελ

Τις τελευταίες ήμερες η Ιταλία μοιάζει για πρώτη φορά υστέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας να διακρίνει ένα φως στο τέλος του τούνελ αφού, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ενώ μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των ανθρώπων που οδηγούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και των νεκρών. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι να μιλούν ήδη για την προοπτική να υπάρξει μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, τουλάχιστον στις περιφέρειες όπου παρατηρείται μεγάλη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας τα καλά αυτά νέα για τη χώρα του, ο Αλεσάντρο Μπαρακίνι επέδειξε μια συγκρατημένη αισιοδοξία και είπε:

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων δεν έδειχνε πλέον ευθεία προς τα πάνω, όλοι μας αναστενάξαμε με ανακούφιση. Η εκθετική αύξηση των λοιμώξεων θα είχε οδηγήσει στην κατάρρευση των νοσοκομείων και δεν θα μπορούσαν να θεραπευθούν όλοι οι ασθενείς. Ένας εφιάλτης». «Βέβαια», τόνισε, «βρισκόμαστε ακόμη στην κορυφή του βουνού, περιμένοντας την κάθοδο. Πάρα πολύ νωρίς για να φανταστεί κανείς τι θα επακολουθήσει. Η επιστροφή στην κανονικότητα, στη ζωή μας, στη ζωή δηλαδή όπως ήταν πριν, θα είναι δυνατή μόνο όταν θα βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Και γι’ αυτό θα χρειαστεί κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον ένας χρόνος».

Σε αναμονή των αποφάσεων που αναμένεται να πάρουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ για τα οικονομικά μέτρα στήριξης των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία, ρωτήσαμε τον έμπειρο συνάδελφο, που υπήρξε επί χρόνια αρχισυντάκτης του εξωτερικού δελτίου του Rainews, για την επιρροή που αυτές θα έχουν στο μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτή η παγκόσμια κρίση δοκιμάζει οριστικά την ίδια την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης» υπογράμμισε και αναφερόμενος στις δυο εναλλακτικές της Ευρώπης είπε: «Είτε κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας τα όρια που οι εθνικές κυβερνήσεις επέβαλαν πάντα στους κοινούς θεσμούς των Βρυξελλών, είτε αναγνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα όνειρο πολλών πολιτών και τίποτα περισσότερο και ότι η κάθε χώρα θα συνεχίσει μόνη της χωρίς υποκρισίες». Ο ίδιος πάντως ελπίζει, όπως τόνισε, πως θα συνειδητοποιήσουμε ότι σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την υγεία, θα έχουμε βάρος σε σύγκριση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εάν έχουμε μια ενιαία φωνή ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να κλείσουμε τη κουβέντα με μια αισιόδοξη νότα, ρώτησα τον συνάδελφο αν πιστεύει ότι αυτή η δραματική εμπειρία θα μπορέσει να χρησιμεύσει στην ανθρωπότητα ως κάποιου είδους μάθημα.

«Δεν ξέρω αν ο κόσμος μετά την πανδημία (επειδή θα τελειώσει ούτως ή άλλως, και θα υπάρξει “μετά”) θα είναι καλύτερος· θέλω να το ελπίζω» μου απάντησε. «Κάθε φορά που ανακατεύονται τα χαρτιά, αρχίζει ένα νέο παιχνίδι. Ίσως θα υπάρξει περισσότερος ενθουσιασμός για να ξεκινήσουμε πάλι, και ίσως θα είναι σαφέστερο για όλους ότι η φύση κυβερνά τον πλανήτη. Αλλά είμαστε το μοναδικό είδος ζώων που μελετά τη φύση και μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τους νόμους της. Η επιστήμη είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός της ανθρωπότητας. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα μάθημα που θα πρέπει να θυμόμαστε».

Γεννημένη στο Μιλάνο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1986. Eίναι ιδρυτικό μέλος της Ligue Internationale Anti-prohibitionniste. Έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή, την Αυγή, την Ελευθεροτυπία, και στην Ιταλία με το L’Espresso. Από το 2010 είναι μόνιμος συνεργάτης της Rainews 24.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
2

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.