Γιατί ματαιώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για τα self test

Ο ρόλος που διαδραμάτισε η επιστολή της κινεζικής κατασκευάστριας Joysbio προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για υπόθεση διακίνησης πλαστών προϊόντων της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
[Ben Stansall/AFP]

Στη ματαίωση της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης για την επείγουσα προμήθεια ταχέων διαγνωστικών τεστ του κορονοϊού με τη διαδικασία του self-testing προχώρησε την Τετάρτη το βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Όπως αναφέρει στην απόφασή της, τη ματαίωση εισηγήθηκε η Επιτροπή Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια self test. Η αρμόδια επιτροπή, διαβάζουμε στο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, για τη γνωμοδότησή της –που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου– έλαβε υπόψιν μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι επέρχεται ουσιώδης ανατροπή στο αντικείμενο της σχεδιασθείσας σύμβασης, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στη σύναψη των συμβάσεων [...] στην οποία έχει συμβάλει η εκκίνηση διαδικασιών άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων από τους υποψηφίους οικονομικούς φορείς [...] και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετείται πλέον ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος [...] για την κατεπείγουσα, έκτακτη ανάγκη κάλυψης της προστασίας της δημόσιας υγείας μέσω της άμεσης διάθεσης το συντομότερο δυνατόν, δωρεάν οικιακών τεστ σε όλο τον πληθυσμό της χώρας τα οποία [...], απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού».

Με απλά λόγια, εξαιτίας προσφυγών ή ενστάσεων εταιρειών που συμμετείχαν στη διαδικασία, εξέλιξη η οποία εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει την υπογραφή των συμβάσεων με τις δύο εταιρείες στις οποίες κατακυρώθηκε η προμήθεια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να ματαιώσει την όλη διαδικασία, αφού μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Υπενθυμίζουμε ότι προβλήματα στην προμήθεια των αναγκαίων τεστ υπήρξαν και στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού της ΓΓΠΠ, αφού δεν παρελήφθησαν εν τέλει 3 εκατ. self test που είχε αναλάβει να παραδώσει –ως μία εκ των πέντε μειοδοτών– η εταιρεία Swiss Med, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη για αθέτηση του συμβατικού χρόνου παράδοσης των επτά εργάσιμων ημερών.

Το ιστορικό του δεύτερου διαγωνισμού

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δεύτερη προμήθεια self test από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναρτήθηκε στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ, στις 9:30 το βράδυ της Πέμπτης 8 Απριλίου και αφορούσε την προμήθεια 10 εκατ. τεμαχίων self test με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 10 εκατ. τεμάχια, εκτιμώμενης αξίας 75 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης) και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής. Η καταληκτική ημερομηνία, όπως και στον πρώτο διαγωνισμό της ΓΓΠΠ, ήταν και πάλι ασφυκτική και εξέπνεε τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Απριλίου.

Στον διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν 53 εταιρείες, καταθέτοντας φάκελο με την προσφορά τους. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής στις 12 Απριλίου, οι τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης πληρούνταν από τις προσφορές 30 εταιρειών. Εξ αυτών, οι 27 προσέφεραν self test της κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας Joysbio, με εύρος τιμών από €2,07 το κιτ έως €3,49. Βάσει τιμής, οι δύο πιο συμφέρουσες προσφορές στις οποίες κατακυρώθηκε στις 13 Απριλίου η προμήθεια των 10 εκατ. self test (με δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια επιπλέον 10 εκατ. τεμαχίων), ήταν αυτές της φαρμακαποθήκης από τα Ιωάννινα Newpharm, με €2,07 για 2.625.000 τεμάχια self test της Joysbio και της εταιρείας ιατρικών ειδών Metron Healthcare, με €2,14 για τα υπόλοιπα 7.375.000 κιτ της ίδιας κατασκευάστριας. Στις 14 Απριλίου η ΓΓΠΠ διαβίβασε τις δύο συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας.

Ο Κινέζος διανομέας και η ανακληθείσα άδεια

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρώτο σύννεφο στη διαδικασία εμφανίστηκε κάποιες ημέρες μετά την κατακύρωση του αποτελέσματος του μειοδοτικού διαγωνισμού, όταν κοινοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιστολή από την κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία Joysbio με ημερομηνία 17 Απριλίου, με την οποίαν ενημέρωνε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι είχε ανακαλέσει την άδεια διανομής της Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co., Ltd, λόγω διακίνησης ύποπτων πλαστών προϊόντων. «Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην αστυνομία και την Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας (NMPA) για περαιτέρω διερεύνηση. Προειδοποιούμε όλους τους πελάτες μας για την αποφυγή σύγχυσης και την αγορά πλαστών προϊόντων» διαβάζουμε στην επιστολή της Joysbio.

 

 

Γιατί μας ενδιαφέρει τι έγινε με την άδεια διανομής της κινεζικής Tianjin Yifang Shengshi International Trade; Διότι μέσω αυτής της εταιρείας σκόπευε να φέρει τα self test στην Ελλάδα ένας εκ των δύο μειοδοτών στον δεύτερο διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Metron Healthcare.

Όπως αναφέρει στο inside story ο Δημήτρης Παπαδήμας, ως εκπρόσωπος της Metron Healthcare, η εταιρεία του ήταν η πρώτη που έφερε τα rapid test της Joysbio στην Ελλάδα και έχει στα χέρια της από πέρυσι έγγραφο με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2020, που φέρει τη σφραγίδα της κινεζικής κατασκευάστριας και πιστοποιεί ότι η Tianjin Yifang Shengshi International Trade μπορεί να ενεργεί ως αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της. Όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο που επίσης μας προώθησε ο κ. Παπαδήμας, η εξουσιοδότηση αυτή είχε ισχύ έως και την 10η Νοεμβρίου 2021.

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού από την ΓΓΠΠ και πριν την καταληκτική ημερομηνία, επικοινώνησε με την Tianjin Yifang Shengshi International Trade, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να διανέμει προϊόντα της Joysbio και στη συνέχεια προέβη στην υποβολή της προσφοράς του. Μάλιστα αναφέρει στο inside story ότι η Joysbio δεν του κοινοποίησε την επιστολή που απέστειλε στην ΓΓΠΠ και ενημερώθηκε μόλις χθες για την ανάκληση της άδειας του κινέζου διανομέα, αφού πρώτα επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με την Joysbio.

O κ. Παπαδήμας διευκρινίζει στο inside story ότι τη στιγμή που η Metron Healthcare κατέθεσε την προσφορά της δεν ήταν εις γνώση της, ούτε όφειλε, ούτε είχε τη δυνατότητα να ελέγξει ότι είχε γίνει ανάκληση της άδειας της Tianjin Yifang Shengshi International Trade και προσθέτει ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι η εταιρεία συνέχιζε να διανέμει τα προϊόντα της Joysbio.

Το inside story απευθύνθηκε χθες και στην αναθέτουσα αρχή, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτό που ρωτήσαμε, μεταξύ άλλων, ήταν πώς ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση του διαγωνισμού η επιστολή της Joysbio. Η απάντηση που λάβαμε τηλεφωνικά είναι ότι «σε περίπτωση που χρειαστεί» θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου. Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία μας, είδαμε την ανάρτηση στη Διαύγεια με την οποία αποφασίστηκε η ματαίωση της όλης διαδικασίας. Ερωτήσεις –χωρίς να λάβουμε απάντηση– απευθύναμε και στην Joysbio. Μία από τις ερωτήσεις ήταν αν έχει εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις διανομέων προϊόντων της που τυχόν διακινούν παραποιημένα ή πλαστά rapid και self test.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδήμας επισήμαινε χθες το απόγευμα (πριν τη ματαίωση) ότι «η Metron Healthcare ενεργοποίησε συνεργασία με άλλη ελληνική εταιρεία που διακινεί τα προϊόντα (σ.σ.: της Joysbio) στην Ελλάδα» και διαβεβαίωνε ότι οι παραδόσεις της ζητούμενης ποσότητας self test θα γίνουν εγκαίρως.

Πού βρισκόμαστε με τις υπόλοιπες προμήθειες rapid test

Οι περιπτώσεις των διαγωνισμών της ΓΓΠΠ δεν είναι οι μόνες όπου έχουν υπάρξει εμπόδια, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε καθυστερήσεις παραλαβής της ζητούμενης ποσότητας των απαραίτητων rapid και self test.

Η αρχή έγινε με τον διαγωνισμό του ΙΦΕΤ που προκηρύχθηκε την 1η Φεβρουαρίου με αντικείμενο την επείγουσα προμήθεια έως και 5.000.000 rapid test, με τη σχετική σύμβαση να μην έχει υπογραφεί ακόμη. Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι οι δύο προδικαστικές προσφυγές από Siemens και Roche Diagnostics, που κατατέθηκαν για την ακύρωση της ανάθεσης στην εταιρεία Βαρελάς. Η ΑΕΠΠ απέρριψε τις προσφυγές και η Siemens –της οποίας η προσφορά απορρίφθηκε από τον ΙΦΕΤ για τεχνικούς λόγους βάσει των όρων του διαγωνισμού τη νομιμότητα των οποίων η Siemens αμφισβητεί– κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής.

Τρεις προσφυγές (μία από Roche Diagnostics και δύο από ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ) έχουν κατατεθεί και στο πλαίσιο διαγωνισμού του ΕΟΔΥ που προκηρύχθηκε στις 8 Μαρτίου (ΑΔΑΜ 21PROC008250464) για την προμήθεια 3 εκατ. rapid test. Η εταιρεία που έχει αναλάβει ως μειοδότης αυτήν την προμήθεια είναι η Swiss Med, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη για τη μη παράδοση 3 εκατ. self test, με τα οποία είχε δεσμευθεί μέσω σύμβασης ότι θα προμηθεύσει τη ΓΓΠΠ. Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς «μετά την απόρριψη της Swiss Med από την Πολιτική Προστασία, θα πρέπει και ο ΕΟΔΥ να αποκλείσει αυτόματα την Swiss Μed». Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «σύμφωνα με την Πρόσκληση του Διαγωνισμού δεν πρέπει να έχεις χαρακτηριστεί έκπτωτος σε αντίστοιχο έργο του Δημοσίου εντός τριετίας, τόσο κατά την υποβολή της προσφοράς, όσο και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης».

Η ΑΕΠΠ εξέτασε και τις τρεις προσφυγές κατά του ΕΟΔΥ ως συναφείς την Τρίτη 20 Απριλίου και η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί και να κοινοποιηθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη νωρίτερα από το τέλος του Απριλίου, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά την εκκίνηση της διαδικασίας προμήθειας.

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
6

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.