Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
goranitis.jpg

Εννιά μήνες με τον κορονοϊό: Τι μάθαμε, τι άλλαξε και τι ψάχνουμε ακόμη

Εννιά μήνες μετά την πρώτη καταγεγραμμένη μόλυνση του SARS-CoV-2 και έξι μήνες από την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία πανδημία, η επιστημονική γνώση για τον ιό και την επιδημιολογία του έχει διευρυνθεί και εμπλουτιστεί εντυπωσιακά.

Είναι τόσο εντυπωσιακά άφθονη η γνώση που σωρεύεται για τον νέο κορονοϊό και τη νόσο Covid-19, που ακόμη και εξειδικευμένοι ιατροί, ιολόγοι και επιδημιολόγοι δυσκολεύονται να την επεξεργαστούν εγκαίρως. Ας δούμε τα ερωτήματα που μας «καίνε» και τι νέο μάθαμε έως σήμερα γι' αυτά.

Να κρατάνε τα παιδιά οι γιαγιάδες και οι παππούδες;

Ένα από τα πεδία που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες επιστημονικές διχογνωμίες, καθώς οι αρκετές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί δεν έχουν καταλήξει σε απολύτως σαφή και ομόθυμα συμπεράσματα, είναι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν ότι η αρχική αντίληψη πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό, δεν ευσταθεί. Μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες διεθνώς (σε δείγμα 65.000 ατόμων στη Νότια Κορέα) καταλήγει ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν σε άλλους πολύ σπανιότερα από ό,τι οι ενήλικες, χωρίς όμως ο κίνδυνος να είναι μηδενικός. Από την άλλη, τα παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics, περίπου το 22% των παιδιών που μολύνθηκαν δεν εμφάνισαν καν συμπτώματα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη