Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
xenakis.jpg
Ο Κοσμάς Ξενάκης έξω από το ατελιέ του στο Παρισι,1953-56. [Αρχείο οικογένειας Κοσμά Ξενάκη]

Ο πολύτεχνος Κοσμάς Ξενάκης

Ένας από τους σπουδαιότερους πρωτοπόρους της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, ο οποίος εκφράστηκε καλλιτεχνικά με όλους τους δυνατούς τρόπους, έχει την τιμητική του με μια έκθεση που ιχνηλατεί τη διαδρομή του από την αναπαράσταση στην αφαίρεση.
Ο Κοσμάς Ξενάκης έξω από το ατελιέ του στο Παρισι,1953-56. [Αρχείο οικογένειας Κοσμά Ξενάκη]

Οι χασάπηδες, οι μοσχοφόροι και οι κριοφόροι. Οι μεν σφαγιάζουν με απόλυτη ψυχραιμία τα ζωντανά, ή κόβουν το κρέας τους και το αίμα ρέει άφθονο με τα μέλη των ζώων να βρίσκονται σκορπισμένα στο πάτωμα. Οι δε, κουβαλούν στους ώμους τους τα ζωντανά απηχώντας πρωτίστως την αρχαία γλυπτική παράδοση αλλά και τη νεότερη Ιστορία της ελληνικής τέχνης και ζωγραφικής ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απηχούν και το έργο του Ματίς.

Image
73_b10_c.jpg
Kοσμάς Ξενάκης, Χασάπης, 1952-1954, λάδι σε καμβά επικολλημένο σε κόντρα πλακέ, 53x38 εκ.

Αμφότερες οι θεματικές έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης, Χασάπηδες και Κριοφόροι» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε επιμέλεια Διονύση Καψάλη και Σπύρου Μοσχονά. Επί της ουσίας πρόκειται για μια επί μέρους αναδρομή στο έργο του Ξενάκη –μετά από τη μεγάλη αναδρομική αφιερωμένη στο έργο του η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 σε επιμέλεια Γιώργου Χατζημιχάλη– μέσα από εξήντα πίνακες και περίπου ογδόντα σχέδια, από την αναπαράσταση στην πλήρη αφαίρεση και τις ιδεογραμματικές μορφές και από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 έως την παρισινή περίοδο, μέσα από αυτές τις θεματικές τις οποίες, υπό μια έννοια, διέλυσε στα εξ ων συνετέθη.

Image
05_m176.jpg
Κοσμάς Ξενάκης, Χασάπικο, 1952, τέμπερα σε χαρτί, 25×24,5 εκ.

Image
04_1327.jpg
Κοσμάς Ξενάκης, Χασάπηδες, υδατογραφία σε χαρτί επικολλημένο σε χαρτόνι, 30,5×46,8 εκ.

Στην έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη