Η ιταλική μαφία μπορεί να έχασε μια μάχη αλλά κερδίζει τον πόλεμο

​Δύσκολες μέρες περνάει η ιταλική μαφία, καθώς δύο επιχειρήσεις των ιταλικών και άλλων ευρωπαϊκών αρχών οδήγησαν σε πάνω από 130 συλλήψεις συνολικά μέσα σε ένα 48ωρο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Σέτιμο Μινέο συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου στο Παλέρμο. [Alessandro Fucarini/AFP]

Το πρώτο πλήγμα ήρθε με τη σύλληψη του Σέτιμο Μινέο, τελευταίου αρχηγού της Κόζα Νόστρα, και 45 ακόμα μελών της εγκληματικής οργάνωσης από τη Σικελία. Το δεύτερο πλήγμα «έσκασε» μια μέρα μετά τη σύλληψη Μινέο, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurojust και την Europol να πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διεθνή επιχείρηση των τελευταίων ετών κατά του ιταλικού εγκληματικού δικτύου Ντραγκέτα, με περίπου 90 συλλήψεις σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, αλλά και στην Κολομβία.

Κόζα Νόστρα: Επιχείρηση «Cupola 2.0»

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018, ο Μινέο συνελήφθη από τους καραμπινιέρους στο πλαίσιο της επιχείρησης «Cupola 2.0» μετά από παραγγελία των εισαγγελέων του Παλέρμο. Μαζί του συνελήφθησαν και άλλα 45 «κεφάλια» και στελέχη της Κόζα Νόστρα. Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι πολλές: σύσταση εγκληματικής ομάδας, εκβιασμοί, πλαστογραφία, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά.

Ο Σέτιμο Μινέο είχε αναλάβει τα ηνία της εγκληματικής οργάνωσης μόλις επτά μήνες πριν. Ως ένας από τους λίγους εναπομείναντες ζωντανούς και εκτός φυλακής «bosses» της Κόζα Νόστρα, αποκτά τον ρόλο του διαμεσολαβητή-εγγυητή για όλες τις οικογένειες που απαρτίζουν τη σικελική μαφία. Σε μια περίοδο που οι οικογένειες πιέζονταν από τις συλλήψεις των νέων ηγετών και ταυτόχρονα ένιωθαν την απειλή ανταγωνιστικών εγκληματικών οργανώσεων στην νότια Ιταλία (όπως η Ντραγκέτα), οι αποφυλακίσεις παλιών μαφιόζων που δήλωναν πρόθυμοι να αναλάβουν και πάλι δράση, ήταν ανακουφιστική. Έτσι, ο 79χρονος Μινέο μπαίνει μπροστά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.