Ανήκουν οι πόλεις στους κατοίκους τους;

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το δικαίωμα στη στέγη έρχεται αντιμέτωπο με την επιθυμία για κέρδη των κολοσσών του real estate. Το ντοκιμαντέρ «Push», που προβάλλεται στο φετινό CineDoc σε συνεργασία με το inside story, θέτει το ερώτημα: Μπορεί να γίνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Στο Βαλπαραΐσο της Χιλής φτωχοί κάτοικοι πιέζονται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, για την δημιουργία συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών. [Janice d' Avila]

Φέτος το καλοκαίρι παρακολούθησα ένα πρόγραμμα δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, ο καθηγητής ρώτησε την τάξη πώς θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει ένα σημάδι που θα προμήνυε αύξηση στην τιμή των ενοικίων μιας περιοχής στις ΗΠΑ.

Όλοι οι αμερικανοί συμφοιτητές γνώριζαν την απάντηση: αντιλαμβάνεσαι πως έχει πια φτάσει αυτή η στιγμή, όταν βλέπεις ένα κατάστημα Shake Shack να ανοίγει στην περιοχή σου. Τα προηγούμενα χρόνια, αυτό ίσχυε για τα Starbucks, καθώς οι έρευνες πράγματι έδειχναν πως άπαξ και άνοιγε ένα κατάστημα Starbucks σε μια γειτονιά, μπορούσε να αναμένει κανείς ακόλουθη αύξηση στα ενοίκιά της.

Υπάρχουν όμως κι άλλα σημάδια, που δείχνουν πως μια περιοχή στην οποία παραδοσιακά ζουν οικογένειες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος πρόκειται να μεταμορφωθεί, προοριζόμενη πλέον για κατοίκους υψηλότερων εισοδημάτων, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αποκαλείται «εξευγενισμός» (gentrification).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.