Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
21'
Κατηγορία:
Κείμενο:
chile.jpg
Το διαβατήριο του 1975 της Μαρία Ντίμαρ, ενός από τα «κλεμμένα παιδιά» που μας μίλησαν.

Τα κλεμμένα παιδιά της Χιλής

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από διάφορες χώρες του κόσμου αναζητούν τους βιολογικούς τους γονείς, στη Χιλή. Είναι τα θύματα κυκλωμάτων που επί δεκαετίες οργάνωναν παράνομες υιοθεσίες, αρπάζοντας τα βρέφη από τις νεαρές μητέρες τους. Τρία από τα αυτά τα «παιδιά της σιωπής» μιλούν στο inside story.
Το διαβατήριο του 1975 της Μαρία Ντίμαρ, ενός από τα «κλεμμένα παιδιά» που μας μίλησαν.

Ο Μάρκους Γιόνσον είχε επιστρέψει μετά τη δουλειά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Ήταν το φθινόπωρο του 2014 και ο Σουηδός σκηνοθέτης βρισκόταν στο Ζάγκρεμπ για τα γυρίσματα ενός διαφημιστικού. Έψαχνε να βρει κάτι στην τηλεόραση σε μια γλώσσα που μπορούσε να κατανοήσει. «Έτσι έπεσα πάνω σε μια εκπομπή του CNN, με θέμα την υπόθεση ενός καθολικού κληρικού στη Χιλή, για τον οποίον υπήρχαν καταγγελίες ότι ήταν ανακατεμένος με παράνομες υιοθεσίες, τις δεκαετίες του 1970 και ‘80», λέει ο Γιόνσον. «Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκείνα τα χρόνια είχαν γίνει στη χώρα εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες παράνομες υιοθεσίες». Ανάμεσα στα πρόσωπα που μιλούσαν στο CNN, ήταν και μια γυναίκα, η Κονστάντσα ντελ Ρίο. «Η Κονστάντσα είχε ιδρύσει μια οργάνωση, με το όνομα Nos Buscamos, που σημαίνει “ψάχνουμε” στα ισπανικά. Έλεγε, λοιπόν, ότι όποιος Χιλιανός αναζητούσε τους γονείς ή το παιδί του, μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της».

Ο 42χρονος άντρας, που μου μιλάει μέσω σκάιπ από τη Στοκχόλμη, μεγάλωσε λίγο έξω από το Γκέτεμποργκ. Οι γονείς του είναι γεννημένοι τη δεκαετία του ’40, «ανήκουν στη γενιά που υποστήριξε και εγγυήθηκε την επιτυχία του σουηδικού σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου». Ο Μάρκους ήξερε ήδη από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη