Ποιος διαβάζει τα μηνύματά σου;

Υπάρχει ασφαλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων; Ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί ο Σνόουντεν, ποιο chat μας αφήνει εκτεθειμένους σε κακόβουλους και τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε την ασφάλεια των επικοινωνιών μας;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Aπό τη διαφήμιση του “ασφαλούς” κινητού Solarin της Siril Labs (κοστίζει €13.500).

Αν θεωρείτε ότι τα ιδιωτικά μηνύματα που ανταλλάσσετε με φίλους, συγγενείς και συνεργάτες είναι στ’ αλήθεια ιδιωτικά, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Η εποχή της ψηφιακής αθωότητας έχει προ πολλού παρέλθει. Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις της online ζωής όλων, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας. Φαίνεται όμως ότι δεν μας υποκίνησαν αρκετά ώστε να λάβουμε τα μέτρα που θα προστατεύσουν την ιδιωτικότητά μας. Τόσο εμάς τους χρήστες, όσο και τις εταιρείες τεχνολογίας, αρκετές εκ των οποίων συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Μην πείτε ότι δεν σας το είπαμε

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι υπηρεσίες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας, θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των χρηστών σε κίνδυνο. «Εάν πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ιδιωτικές, θα εκπλαγείτε. Στην πραγματικότητα οι επικοινωνίες μας βρίσκονται συνεχώς υπό απειλή από διαδικτυακούς εγκληματίες και κατασκοπεύονται από τις κρατικές αρχές», δήλωσε ο Σερίφ Ελσάγιεντ-Άλι, επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η «Κατάταξη Απορρήτου» της οργάνωσης προχώρησε σε αναλυτική αξιολόγηση 11 εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων βάσει του τρόπου που χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση ώστε να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και την ελευθερία της έκφρασης των χρηστών. H αξιολόγηση βασίστηκε σε πέντε επιμέρους παραμέτρους:

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.