Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-celebration.jpg
H Market Street στο κέντρο του Celebration της Φλόριντα. [PRESTON MACK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Η φουτουριστική πόλη που ονειρεύτηκε ο Ντίσνεϊ και ο εφιάλτης που πήρε τη θέση της

Η ιδανική πόλη EPCOT που ονειρεύτηκε να χτίσει στη Φλόριντα ο Γουόλτ Ντίσνεϊ αφορούσε το μέλλον. Η πόλη Celebration που δημιουργήθηκε στη θέση της βασίστηκε στη νοσταλγία – και ίσως γι’ αυτό δεν έπεισε την Αμερική.
H Market Street στο κέντρο του Celebration της Φλόριντα. [PRESTON MACK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Λεγόταν Πειραματική Πρωτότυπη Πόλη του Αύριο και ήταν το τελευταίο ίσως magnum opus του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Μια πόλη που θα ήταν αυτόνομη, της οποίας οι πολίτες θα ζούσαν και θα εργάζονταν για τη Disney, απολαμβάνοντας νέες τεχνολογίες και καινοτομίες παντός τύπου. Την αποκαλούσε EPCOT, αρκτικόλεξο για την επίσημη ονομασία της, Experimental Prototype City of Tomorrow.

Image
international_shopping750.jpg

Την περιέγραφε με ενθουσιασμό ως «μία κοινότητα του αύριο που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς θα εισάγει και θα παρουσιάζει πάντα νέα υλικά και συστήματα». Αγόρασε μια τεράστια περιοχή στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου σκόπευε να στήσει το όραμά του, το οποίο φανταζόταν πολύ διαφορετικό από τη Ντίσνεϊλαντ που υπήρχε στην Καλιφόρνια, και που είχε τον τίτλο εργασίας Disney World. Σε ένα βίντεο διάρκειας 25 λεπτών που έκανε το 1966, ο –ήδη άρρωστος με καρκίνο των πνευμόνων Γουόλτ Ντίσνεϊ– προσπάθησε να πείσει διάφορες εταιρείες και βιομηχανίες να συμβάλλουν στη δημιουργία της πόλης που ονειρεύτηκε.

Για αυτή την πειραματική του κοινότητα ο Ντίσνεϊ ήθελε ιδανικά πλήρη αυτονομία από το κράτος. H EPCOT Θα είχε δικό της αεροδρόμιο, εργοστάσια (είχε μάλιστα γίνει λόγος και για δημιουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας), το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη