Η κουλτούρα της ακύρωσης

Το 2019 ήταν η χρονιά που ο «αφυπνισμένος» πλανήτης αδημονούσε να κηρύξει μποϊκοτάζ σε όσους έσφαλαν, αλλά και όσους εκφράστηκαν παραστρατημένα από το επικρατούν κλίμα πολιτικής ορθότητας, έστω κι αν το έκαναν πριν πολλά χρόνια. Τελικά, τι είναι το cancel culture: Αναγκαίο μέτρο ή ακτιβισμός της πλάκας;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

H βασική ιδέα της κουλτούρας της ακύρωσης (cancel culture) είναι ότι αν κάνεις κάτι που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν προβληματικό, αυτομάτως χάνεις την αποδοχή όλων, το δικαίωμα να εκφέρεις άποψη και γενικά, έχεις τελειώσει. Θεωρείται το δυστυχισμένο μικρό αδελφάκι της κουλτούρας του κραξίματος (Call-out culture), που έχει να κάνει με τη διαπόμπευση εκείνων που παρουσιάζουν προβληματική συμπεριφορά, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να τους επαναφέρει στην τάξη μέσω γενικευμένης καταδίκης και καταιγισμού επικριτικών σχολίων.

Η κουλτούρα της ακύρωσης πηγαίνει τα πράγματα λίγο παρακάτω, καλώντας σε ολικό μποϊκοτάζ εκείνων που παραβαίνουν τον νόμο της πολιτικής ορθότητας (ή και τον κανονικό, που καταλήγει στα δικαστήρια), αφορά συνήθως διασημότητες και ανθρώπους με εξουσία και υπέρτατο στόχο έχει το σβήσιμό τους από τον χάρτη του επαγγελματικού ή/και κοινωνικού τους σύμπαντος. Κάποιοι τη θεωρούν αναγκαίο δραστικό μέτρο απέναντι στην ασυδοσία των ισχυρών, άλλοι υστερική αντίδραση του είδους που καλλιεργείται στο θερμοκήπιο του πληκτρολογίου. Τα άπειρα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη σχετική αναζήτηση στο google υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα πολωτική συζήτηση που, όπως ακριβώς η ίδια η κουλτούρα της ακύρωσης, αγνοεί επιδεικτικά όλες τις αποχρώσεις του γκρι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.