Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cover-camp.jpg
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στο Refugee Run στo Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009. [Thomas Williams/Crossroads Foundation]

Τα καμπ όπου οι πλούσιοι μαθαίνουν πώς είναι να είσαι φτωχός

Ανθρωπιστικά προγράμματα αλλά και τουριστικά πακέτα προσφέρουν την εμπειρία του να είσαι πρόσφυγας ή άστεγος με σκοπό να μάθουν οι προνομιούχοι τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην πολύ μακρινή άλλη άκρη της εξίσωσης, έστω και για μια ημέρα. Το οξύμωρο της υπόθεσης δεν περνάει πάντα απαρατήρητο.
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στο Refugee Run στo Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009. [Thomas Williams/Crossroads Foundation]

Οι «προσομοιώσεις φτώχειας», κάτι μεταξύ εργαστηρίου και ομαδικής (συχνά εταιρικής μάλιστα) δραστηριότητας, προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να δουν, όσο γίνεται (δηλαδή όχι πολύ), από πρώτο χέρι τι βιώνουν οι πρόσφυγες ή άλλες κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Image
24244086050_cfc3d9f35a_z.jpg
Το σκηνικό για το A Day in the Life of a Refugee του 2016. [David McIntyre/Crossroads Foundation]

Τέτοιες προσομοιώσεις διοργανώνονται τα τελευταία οκτώ χρόνια κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και η συμμετοχή είναι μεγάλη ανάμεσα στην οικονομική και πολιτική ελίτ του πλανήτη (έχουν συμμετάσχει η βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου, ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, η COO του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ). Τη συγκεκριμένη διοργάνωση για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει η ΜΚΟ Crossroads Foundation με έδρα το Χονγκ Κονγκ, που ξοδεύει περίπου 100.000 δολάρια για την εκδήλωση. Σκοπός δεν είναι να συγκεντρωθούν χρήματα, αλλά μέσα από την εμπειρία να ευαισθητοποιηθούν οι εύποροι ως προς τις ανθρωπιστικές κρίσεις και να διαθέσουν χρόνο, χρήματα και επιρροή ώστε να βρεθούν λύσεις.

Image
cover-misery.jpg
Στρατιώτες εξετάζουν χαρτιά και αφαιρούν τιμαλφή στο τσεκπόιντ της προσομοίωσης «Μια μέρα στη ζωή ενός πρόσφυγα», Νταβός, Ιανουάριος 2017. [David McIntyre/Crossroads Foundation]

Την πρώτη φορά που λειτούργησε, το 2009, μέσα σε μια ώρα, οι συμμετέχοντες έπαιρναν μια γεύση για μια ώρα για το πώς είναι η ζωή σε ένα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη