Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
anoigma_caffe.jpg

Φαντάσματα και εσπρέσο στο Caffè Florian

Mπορεί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου το παλαιότερο καφέ της Γηραιάς Ηπείρου να έχει παραδοθεί στον κανιβαλισμό του τουρίστα του 21ού αιώνα, η ψυχή του όμως εξακολουθεί να πάλλεται χάρη στα φαντάσματα των θρυλικών του θαμώνων: του λόρδου Βύρωνα, του Γκολντόνι, του Προυστ, του Σταντάλ, της Στάιν, του Βάγκνερ.

Το 2020 το Caffè Florian θα εορτάσει αισίως τα 300ά του γενέθλια. Η φήμη του παλαιότερου καφέ της Γηραιάς Ηπείρου έχει σκεπάσει ακόμα και την (ενίοτε δυσώδη) ημισεληνοειδή λιμνοθάλασσα που το περιβάλλει. Σήμερα, αν κατορθώσεις να διεμβολίσεις τις ορδές των Κινέζων τουριστών με τα αποτρόπαια selfie sticks και βρεις ένα άδειο τραπέζι, ξέρεις καλά ότι θα περάσεις τουλάχιστον ένα τέταρτo της ώρας σε μια ψυχαναγκαστική και άκρως ναρκισσιστική κατάδυση στο παρελθόν.

Και ενώ ευθυτενή γκαρσόνια με μακριές ποδιές θα πηγαινοέρχονται ανάμεσα στη Sala del Senato (Σάλα της Γερουσίας) και τη Sala Degli Uomini Illustri (Σάλα των Διάσημων Αντρών), εσύ θα διερωτάσαι σε τίνος το τραπέζι κάθεσαι, ποια ήταν η αγαπημένη θέση του Κάρλο Γκολντόνι ή της Γερτρούδης Στάιν, πού στεκόταν ο Σταντάλ όταν πληροφορήθηκε την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, πώς έπεφτε το φως μέσα από το τζάμι όταν ο λόρδος Βύρων ανέθετε στον Τόμας Μουρ να κάψει τα απομνημονεύματά του μετά τον θάνατό του, τι παρήγγειλε ο Κάρολος Ντίκενς, τι μπισκότο μασουλούσε ο Μαρσέλ Προυστ, είχε όντως περάσει από εδώ, incognito, ο Αδόλφος Χίτλερ; Κάτι σαν πνευματιστική σεάνς. Με ένα μαρμάρινο τραπέζι και ένα φλιτζάνι εσπρέσο γίνεσαι εδώ μέσα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη