Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
amninter.jpg
[Cesare Davolio/Amnesty International]

Τα θύματα του Άσαντ ζητούν δικαιοσύνη

Ο Γιαζάν που μετρούσε τα χτυπήματα των βασανιστών του στο σώμα του, ένας επτάχρονος που συνελήφθη και κακοποιήθηκε επειδή θέλησε να σώσει το κορίτσι που αγαπούσε και η μητέρα του Αϊχάμ που του έβγαλαν τα νύχια πριν τον δολοφονήσουν είναι μόνο μερικά από τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ που ζητούν δικαιοσύνη. Και που μπορεί να τη βρουν χάρη στο πρώτο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας. Το inside story συνάντησε μάρτυρες και δικηγόρους.
[Cesare Davolio/Amnesty International]

Το θέμα περιέχει λεκτικές περιγραφές βασανιστηρίων.

«Την πρώτη ημέρα με χτυπούσαν πολλοί μαζί επί έξι ώρες, με στυλιάρια. Το αποκαλούν μερχαμπά, είναι το καλωσόρισμα. Την πρώτη μέρα, στο καλωσόρισμα, μου έσκισαν το πόδι. Ήθελαν, λέει, να δουν εάν υπάρχει μέσα κόκαλο. Πήραν ένα ραβδί που στην άκρη του είχε ένα καρφί, το έχωσαν στη γάμπα μου και το έσυραν έως κάτω. Να, κοίτα». Ο Γιαζάν Αουάντ σηκώνει το παντελόνι του και μου δείχνει μια μακριά, βαθιά ουλή που αυλακώνει το εσωτερικό της γάμπας του. «Τελικά το βρήκαν το κόκαλο». Την πρώτη μέρα μέτρησε 3.000 χτυπήματα πάνω στο σώμα του. «Όταν ξεκίνησαν να μας χτυπάνε, μας είπαν να αρχίσουμε να μετράμε ανάποδα, ξεκινώντας από το 1.999. Όταν φτάναμε στο 500, έλεγαν “α, μέτρησες λάθος, ξεκίνα πάλι”. Κρατούσα λοιπόν στο μυαλό μου τον αριθμό κι έτσι τα υπολόγιζα. Ήταν εύκολο να μετράω».

Με δυο λόγια

Στις 8 Ιουνίου το γραφείο του Γερμανού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του 65χρονου Τζαμίλ Χασάν, διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας, με τις κατηγορίες για βασανιστήρια ως εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για την πιο σοβαρή νομική εξέλιξη στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη