Αφρική, ανοχύρωτη ήπειρος

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, έλληνας υπήκοος από το Μπουρούντι, μιλά στο inside story για τις περιπέτειες της χώρας του με τη δημοκρατία και την εισβολή της Κίνας στην Αφρική.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Αστυνομία και στρατός κυνηγούν πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαΐου 2015 στη Μπουτζουμπούρα του Μπουρούντι. [Jennifer Huxta/AFP]

«Είχαμε δικτατορίες στο παρελθόν που στηρίζονταν είτε από τη Ρωσία, είτε από τις χώρες της Δύσης. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όμως, οι περισσότερες χώρες της Αφρικής εξαναγκάστηκαν να γίνουν πιο δημοκρατικές, να υιοθετήσουν συντάγματα. Το σύνταγμα του Μπουρούντι είναι αντιγραφή του γαλλικού συντάγματος. Τα κράτη αυτά θα έπρεπε μετά από όλα όσα πέρασαν να στηρίξουν τη δημοκρατία, να σταθούν στα πόδια τους. Αλλά δεν υπάρχει παράδοση σε αυτή τη μορφή του πολιτεύματος. Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, με ενοχλεί να βλέπω μεγάλες χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να στηρίζουν δολοφόνους».

Έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην αφρικανική ήπειρο. Ο ίδιος έχει φυλακιστεί και βασανιστεί γιατί αρνήθηκε να πάρει μέρος στη σφαγή που διέταξε το καθεστώς στο Μπουρούντι το 2015.

Ο Ρίτσαρντ (Σπύρος) Χαγκαμπιμάνα, 49 ετών σήμερα, υπήρξε υπαρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ένας άνθρωπος με μεγάλη δύναμη, ο οποίος δεν εκτέλεσε τις διαταγές των ανωτέρων του να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους καταγγέλλοντας τον πρόεδρο για διαφθορά και απαιτώντας την παραίτησή του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.