Βρετανικός ευρωσκεπτικισμός μέρος Α’: «Δεν θα γίνουμε το Τέξας της Ευρώπης»

Γιατί η Βρετανία δεν είχε ποτέ τον ενθουσιασμό της Γαλλίας ή της Γερμανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα; Μια ανασκόπηση της ιστορίας πίσω από το Brexit.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Η Twiggy φωτογραφημένη από τον σύζυγό της, Justin de Villeneuve, στο Rainbow Room, 1971. [από το βιβλίο «London, Portrait of a City», εκδ. Taschen]

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πολιτικός πρότυπο των απανταχού ευρωσκεπτικιστών, ήταν κάποτε η «μητέρα της Ευρώπης». Το 1975 το εθνικό κόμμα της Σκωτίας (SNP) που σήμερα απειλεί με αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση Brexit, στο τότε δημοψήφισμα είχε ψηφίσει υπέρ της εξόδου. Λίγο πριν την εκλογή του το 1997, ο Τόνι Μπλερ, ο κατά γενική ομολογία μοναδικός φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου είχε προσκαλέσει τους αναγνώστες της Sun να τον βοηθήσουν να «πολεμήσει με το δράκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός αλλάζει διαρκώς. Οι υποστηρικτές του γίνονται πολέμιοι του, και αντίστροφα. Αν μελετήσουμε την ιστορία του, θα διαπιστώσουμε ότι o δισταγμός των Βρετανών απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν αφορά ένα κόμμα, ούτε είναι προϊόν της σημερινής ιστορικής συγκυρίας. Αντιθέτως, ήδη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε άρχισαν οι οργανωμένες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη υπήρξε δύσκολη, ενίοτε ταραχώδης, και συχνά με δραματικές κορυφώσεις. Από την ημέρα της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΟΚ το 1973 μέχρι το Brexit δεν έχει υπάρξει ούτε ένας πρωθυπουργός που να μην βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα του δημοψηφίσματος.

Γιατί όμως μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τον ενθουσιασμό της Γαλλίας ή της Γερμανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα; Γιατί οι Βρετανοί ζητούσαν διαρκώς (και πολύ συχνά πετύχαιναν) εξαιρέσεις, όπως από το ευρώ, τη συνθήκη Σένγκεν ή τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα; Τι διαφορετικό έχουν οι Βρετανοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, και πώς έφτασαν τελικά στο σημείο να ψηφίσουν Brexit το 2016;

1945-1972: Τα γεγονότα

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινάνε οι πρώτες συστηματικές συζητήσεις για στενότερη εμπορική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.