Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Guest Editor:
000_par2005061719383.jpg
[GERARD CERLES / AFP]

BREXIT: Το τέλος μιας σχέσης

Πόσο θα αλλάξει τα πράγματα το Brexit, τόσο στην ίδια την Βρετανία όσο και στην Ευρώπη;
[GERARD CERLES / AFP]

Τα διαζύγια, οι διαλύσεις κοινοπραξίας και η κατάργηση οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι επικερδή μόνο για τους δικηγόρους. Το δε κόστος, δεν το υφίστανται μόνο οι βασικοί αντίδικοι. Ένα διαζύγιο μπορεί να το πληρώσουν τα παιδιά, τη διάλυση κοινοπραξίας οι μικρότεροι συνεταίροι και σε μια κατάργηση οριζόντιας ιδιοκτησίας θα μπορούσε σε ακραία περίπτωση να γκρεμιστεί η πολυκατοικία και να ξεσπιτωθούν όλοι.

Οι Έλληνες, όταν σκέφτονται τι σημαίνει γι’ αυτούς το Brexit –η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από παραμονή 43 ετών– είναι λογικό να βλέπουν τους εαυτούς τους ανάμεσα στους χαμένους του τέλους αυτής της σχέσης: τα μικρά παιδιά του διαζυγίου, ο συνέταιρος που μένει άνεργος, ο κάτοικος που χάνει το σπίτι του. Το ότι μόνο ένα γράμμα διακρίνει το Brexit από το Grexit δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα: οι συνειρμοί προκύπτουν άμεσα και σχεδόν αυτόματα.

Πρώτα όμως, το Brexit θα επηρεάσει την Ευρώπη.

Μετά το διαζύγιο

Τα παραδείγματα αποχώρησης κρατών από μορφές συνύπαρξης είναι περιορισμένα και όχι ενθαρρυντικά. Η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας ήταν συναινετική, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης συνοδεύτηκε από αναταράξεις και αυτή της Γιουγκοσλαβίας από εμφύλιο πόλεμο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη