Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cecambridge000_12k6at.jpg
Κέμπριτζ, Αγγλία. [Tolga Akmen/AFP]

Φοιτητικά δάνεια στη Μ. Βρετανία: το δικό τους «Άρθρο 16»

Γιατί οι Αριστεροί Εργατικοί εισήγαγαν δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά ο Κόρμπιν θέλει τώρα να τα καταργήσει; Το παράδειγμα της Βρετανίας, λίγες μέρες μετά την ελληνική συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Κέμπριτζ, Αγγλία. [Tolga Akmen/AFP]

Η συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων άρχισε και σταμάτησε ξανά στη χώρα μας. Αυτή τη φορά, όμως, προστέθηκε ένα επιχείρημα που δεν είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίον δεν πρέπει να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, είναι για να μην χρεωθούν οι φοιτητές με δυσβάσταχτα δάνεια αποπληρωμής των διδάκτρων. O Κατρούγκαλος επικαλέστηκε τη μεγάλη κρίση των φοιτητικών δανείων που έχει ξεσπάσει στην Αμερική. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, υπερθεμάτισε: «Δεν ξέρετε τι παθαίνουν οι φοιτητές που παίρνουν δάνεια για να σπουδάσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και μετά δεν μπορούν να τα πληρώσουν».

Με δύο λόγια

Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τα φοιτητικά δάνεια ως επιχείρημα εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα πράγματα όμως είναι πιο περίπλοκα, όπως προκύπτει από τη βρετανική εμπειρία. Τα ετήσια δίδακτρα για σπουδές στην Αγγλία είναι 9.250 λίρες. Από αυτά τα χρήματα, τα πανεπιστήμια αντλούν περίπου το 50% των εσόδων τους. Τα υπόλοιπα προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση και άλλες πηγές. Οι προπτυχιακοί φοιτητές στα βρετανικά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη