Γιατί το Brexit δεν συμφέρει την Ελλάδα

Μετριοπαθής ή ακραίος, ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός στρέφεται πολιτικά εναντίον της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα του, το Brexit, ακόμη και στην ηπιότερη εκδοχή του, θα ζημιώσει οικονομικά τη χώρα μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Με το Brexit τα ετήσια έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθούν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίκτυπο στα κονδύλια για όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως δε, αυτές που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Οι οικονομικές συνέπειες του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έσοδα και έξοδα, και κάθε χρόνο καταρτίζει τον προϋπολογισμό της, ο οποίος εντάσσεται σε έναν ευρύτερο επταετή σχεδιασμό, το «Πολυετές Δημόσιο Πλαίσιο».

Αντλεί το 74% των εσόδων της από τις συνεισφορές των μελών της, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χώρας και το υπόλοιπο 26% προέρχεται από τους δασμούς που επιβάλει στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός Ένωσης. Όταν δηλαδή η Ελλάδα εισάγει ένα προϊόν, π.χ. από την Ιαπωνία, επιβάλλεται ένας δασμός, τον οποίο στη συνέχεια αποδίδουμε στην ΕΕ, κρατώντας για λογαριασμό μας το 20%. Μία αντίστοιχη, αλλά πιο πολύπλοκη, απόδοση ισχύει και με τον ευρωπαϊκό ΦΠΑ.

Το 2017 η ΕΕ θα ξοδέψει περίπου 157 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των 28 μελών της. Τα χρήματα αυτά πάνε στην αγροτική πολιτική, έργα υποδομής στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, προγράμματα σπουδών όπως το Erasmus, και πολλά άλλα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.