Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
18'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
posscebrazil.jpg
Copacabana: βωμός με λουλούδια στην Iemanja, θεά της θάλασσας.

Βραζιλία: το πολιτικό αδιέξοδο φέρνει την παράνοια

Εκτός από την αποπνικτική ζέστη, αυτό που «κατέκαψε» τον Αλέξανδρο Μασσσαβέτα στη Βραζιλία, όπου πέρασε τις γιορτές, ήταν οι απόψεις που άκουσε στις πιο αναπάντεχες συντροφιές: θεωρίες για σχέδια κατάληψης του κράτους από νεο-κομμουνιστές και νοσταλγία για την «τάξη και ασφάλεια» που υπήρχε επί χούντας.
Copacabana: βωμός με λουλούδια στην Iemanja, θεά της θάλασσας.

Μέχρι πρόσφατα, η πιο σουρεαλιστική «εορταστική περίοδος» που είχα περάσει ήταν στην Τουρκία. Φυσικά, οι Τούρκοι (πέραν όσων έχουν συνάψει μικτούς γάμους, μεγαλώσει στο εξωτερικό ή βαπτιστεί) δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Έχουν όμως μεταφέρει στην Πρωτοχρονιά όλη την βορειοευρωπαϊκή σημειολογία της γιορτής, που στην Τουρκία φαντάζει εκτός τόπου, σχεδόν «κλεμμένη».

Με δυο λόγια

Η Βραζιλία βρίσκεται σε «πολιτική παράκρουση». Μετά την αποπομπή της Dilma Roussef, οι προεδρικές εκλογές που αναμένονται το 2018 προξενούν ανησυχία, καθώς ο κόσμος είναι απογοητευμένος και στρέφεται σε ακραίες λύσεις. Αυτό διαπίστωσε και ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, που πέρασε στη χώρα τις γιορτές και συνομίλησε με ανθρώπους διαφόρων τάξεων, που του έδωσαν μία αλλόκοτα παραπλήσια εικόνα της πραγματικότητας (τους). Στην πλουσιότερη συνοικία της πόλης, οι Ευαγγελιστές οικοδεσπότες του εξύμνησαν τις αρετές του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαΐρ Μπολσονάρο, που θέλει να οπλίσει τους Βραζιλιάνους και να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ενώ η Πολωνή νοικοκυρά του στην Copacabana ευχήθηκε για το νέο έτος έναν μεγάλο σεισμό που θα ξεβράσει τους φτωχούς της φαβέλας στη θάλασσα. Η χώρα της ανοικτής πόρτας και της ανοικτής καρδιάς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη